Külföld

Az EU jódtablettákat adományoz Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 31. 19:38

Az ukrán kormány megelőző biztonsági intézkedésként kért segítséget.

Öt és félmillió jódtablettát adományoz az EU Ukrajnának – írja a New York Times. Az Európai Bizottság közölte: a jódtablettákat az ukrán kormány kérte, megelőző biztonsági intézkedésként a nukleáris létesítmények közelében élő lakosság számára.

Zaporizzsjában található Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve, ami orosz ellenőrzés alá került, és a hírek szerint a területéről támadják az ukrán erőket, illetve civil célpontokat. Janez Lenarčič, az Európai Unió humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa szerint egyetlen atomerőművet sem szabadna hadszíntérré változtatni, és elfogadhatatlannak tartja, hogy civilek életét sodorják veszélybe.

Az ukrán hatóságok már elkezdték a zaporizzsjai atomerőmű 50 kilométeres körzetében élő mintegy 400 ezer embernek a jódtabletták kiosztását. A megtámadott ország ötmillió jódtablettát kap abból az uniós tartalékból, amit még áprilisban halmoztak fel, amikor a háború elején az emberek a Csernobil körül dúló harcok miatti félelmükben megrohamozták a gyógyszertárakat. Ezen felül Ausztria a saját nemzeti tartalékából ad át 500 ezer tablettát Ukrajnának.

Nyitókép (illusztráció): Rainer Jensen/picture alliance via Getty Images

#Külföld#ukrajna#európai unió#jódtabletta

Címlapról ajánljuk