Külföld

„Ez vagy orosz föld, vagy felperzselt sivatag lesz” – megszálló oroszok készen állnak arra, hogy felrobbantsák Európa legnagyobb atomerőművét

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 13:17

Egy azóta már törölt poszt szerint az erőművet elfoglaló támadók parancsnoka lelkesítette így az agresszorokat.

Aggasztó nyilatkozatot tett közzé Valerij Vasziljev, az orosz hadsereg vezérőrnagya a Focus nevű ukrán hírportál szerint. Ez alapján úgy tűnik, hogy Európa legnagyobb atomerőművének minden fontos létesítményét aláaknázták az Ukrajnát lerohanó egységek. Az erőművet még márciusban foglalták el az oroszok, és már akkor találat érte azt, azóta pedig onnan indítanak célzott támadásokat katonai és civil célpontok ellen.

Az Orosz Fegyveres Erők sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi egységeit vezető Vasziljev közleményét a megszállók által ellenőrzött hírportálok tették közzé, azonban egy idő után ezt törölték. A közösségi oldalakon azonban a Focus szerint megmaradtak a baljós kijelentésről készült képernyőfotók, egy ilyet közzé is tettek.

„Ezt az üzemet orosz emberek építették valamennyi szláv testvérünk számára” – kezdte közleményét a katonai vezető, majd hozzátette:

Ez vagy szabad orosz föld, vagy felperzselt föld lesz. Az orosz hadsereg katonáinak készen kell állniuk egy fontos parancs végrehajtására. Az erőmű minden fontos létesítményét aláaknáztuk, és ezt nem titkoljuk az ellenség elől sem, tudják, hogy az üzem vagy orosz lesz, vagy senkié. Nincs más lehetőség. Ha a legnehezebb parancs jön, akkor becsülettel végre kell hajtanunk.

A közlemény hitelességét egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Nyitókép: Dmytro Smolyenko / Future Publishing via Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#zaporizzsjai atomerőmű

Címlapról ajánljuk