Külföld

Az ukránok ellentámadást indítottak délen

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 30. 7:45

Az ország déli területein próbálják visszaszerezni az orosz megszállás alatt álló területeket. 

Az ukrán hadsereg megindította hétfőn a rég várt ellentámadását az ország déli részét elfoglaló orosz erők ellen, hogy visszaszerezzék a megszállt területeket. Az ukrán hadsereg közlése szerint sikerült áttörniük Herszon régióban az orosz védelem első vonalán, és megsemmisítettek egy nagyobb orosz katonai bázist, míg a CNN úgy tudja, hogy az ukránok Herszon város környékén négy falut is vissza tudtak foglalni az oroszoktól.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az ukrán ellentámadás megindulását, de azt közölték, hogy „az ukrán erőket nagy veszteségek érték”, és az akció „csúfos kudarcba fulladt”. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint az ukrán erők támadást indítottak Nova Kakovka ellen, megsemmisítve a város áram- és vízellátását. Helyi tisztségviselőkre hivatkozva közölték, hogy a kórházak generátorokról működnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy hétfő esti videóüzenetében figyelmeztette az orosz erőket:

Ha életben akarnak maradni, akkor az orosz katonáknak eljött az idő, hogy meneküljenek.

Az ukrán elnök hozzátette, hogy a magukat megadó orosz katonákkal a genfi egyezményt betartva fogva bánni, de akik folytatják a harcot, azoknak az ukrán erőkkel kell szembenézniük, akik „nem állnak meg addig, amíg fel nem szabadítanak mindent, ami Ukrajnához tartozik”.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője a The New York Timesnak elmondta, a Pentagon egyelőre nem biztos benne, hogy az ukrán hadsereg képes lesz-e jelentős eredményeket elérni az ellentámadással. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a támadás hogyan halad, és mekkora területet érint.  

Nyitókép: Az ukrán nemzeti gárda különleges légvédelmi alakulata egy 2022. augusztus 24-én készült felvételen. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyi/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#ukrán hadsereg#ellentámadás#herszon#oroszország#orosz hadsereg

Címlapról ajánljuk