Külföld

Ömlenek a magyar munkavállalók Ausztriába, csak az ukránok száma nőtt gyorsabban

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 29. 6:49

Pedig a külföldiek összlétszáma minimális mértékben még csökkent is.

Júliusban 114 448 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 980 fővel több, mint egy hónappal korábban. Ez új történelmi rekord, és olyan szempontból is csúcs, hogy ez volt a második legnagyobb növekedés az egyes országok között, írta meg a Privátbankár

Ukrajna áll az élen 1147 új munkahellyel. Ez összesen azonban még csak 12 800 fő, jóval kevesebb, mint sok más ország esetében.

A lap szerint a külföldiek száma összességében 121 fővel csökkent egyik hónapról a másikra. Németország, Szlovákia, az Orosz Föderáció, az ázsiai és az afrikai kontinens valamelyest nagyobb létszámú dolgozót adott ebben a hónapban. Számos más ország viszont – Romániától Törökországig, Lengyelországtól Szerbiáig – létszámcsökkenést tapasztalhatott.

Egy év alatt az ukránok száma 5904, míg a magyaroké 7894 fővel növekedett. Ezt egyik ország sem érte utol.

A teljes osztrák munkaerőpiac is dinamikusan növekszik. Már csak 30 ezer fő hiányzik, hogy a foglalkoztatottak száma elérje a négymillió főt. Ebből 947 ezer a külföldi, vagyis majdnem az egynegyed részük (24 százalékuk). Az osztrák állampolgárok létszáma lényegében stagnál a munkaerőpiacon. 

Nyitókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#ausztria#munka#külföldi munkavállalás#rekord

Címlapról ajánljuk