Külföld

Paul Newman lányai beperelték a néhai színész alapítványát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 19:51

Szerintük a szervezet nem tartja be apjuk akaratát.

Paul Newman két lánya beperelte a 2008-ban elhunyt színész alapítványát, szerintük ugyanis a szervezet szembe megy néhai apjuk akaratával, és nem támogatja megfelelő mértékben az általuk kiválasztott jótékonysági szervezeteket.

Paul Newman 1982-ben ünnepelt színészként hozta létre a Newman’s Own élelmiszeripari céget, amelynek salátaöntete nagy sikert aratott. Társával, A. E. Hotchner íróval úgy döntöttek, hogy a nyereséget jótékonysági célra fordítják. A színész halála előtt három évvel hozta létre a Newman’s Own Alapítványt, amelynek feladata, hogy a cég jótékonysági tevékenységét koordinálja, főleg rászoruló gyerekeket támogatva. Az alapítvány saját bevallása szerint több mint 570 millió dollárt adományozott az évek során.

Susan Newman és Nell Newman azonban bírósági keresetében azt rója fel az alapítványnak, hogy elszakadt apjuk akaratától és öröksége ápolásától. Az alapítvány azzal a feltétellel használhatja a színész nevét és képmását, hogy két gyermekének minden évben lehetőséget biztosít arra, hogy fejenként 400 ezer dollár felajánlásáról döntsenek. A kereset szerint azonban nemrég az alapítvány úgy döntött, hogy megfelezi az összeget.

A Newman’s Own Alapítvány szóvivője szerint a szervezetet irányító igazgatótanácsnak tartania kell magát a szabályokhoz, amelyek nem teszik lehetővé, hogy bárki számára állandó finanszírozási keretet hozzanak létre. A szóvivő szerint az alaptalan pereskedés azoktól vesz el pénzt, akik Paul Newman nagylelkűségének haszonélvezői.

Susan és Nell Newman ugyanakkor 1,6 millió dollárt követel, amit jótékonysági szervezeteknek adnának, és azt is elvárják, hogy az alapítvány a jövőben tartsa magát néhai apjuk akaratához.

Nyitókép: Tom Williams/CQ Roll Call

#Külföld#paul newman#jótékonyság#alapítvány#per

Címlapról ajánljuk