Külföld

Kirúgták az ápolót, aki szexista megjegyzéseket tett pácienseire

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 16:48

Szerinte ez viccelődés, a hozzá forduló nők és a szakmai testület szerint nem.

Eltiltottak a foglalkozásától egy férfi ápolót a Londontól nem messze lévő Canvey Island-en, mert szexista módon viselkedett több pácienssel, köztük gyerekekkel.

Az illetékes szakmai bizottság Wayne Bronze több páciensét is meghallgatta. Az egyik nőnek, miután levette a melltartóját, azt mondta, „ez elegendő izgalom egy napra” és megjegyezte, hogy „jól néz ki közel ötvenévesen”.

Egy másik nőnek a hátát hallgatta meg sztetoszkóppal, majd lejjebb vitte a kezét és belenyúlt a nadrágjába. Ugyanehhez a nőhöz már a váróban odament, megállt előtte, a mellét bámulta és azt mondta neki: „gondolom, tudja, miért jöttem ide”.

Igen, mert egy mocskos gazember, aki a mellemet bámulja

– felelte neki a nő, de az ápolót nem lehetett kizökkenteni, azt válaszolta erre, hogy „ez a munkám előnye”. Amikor kiderült, hogy a páciensnek időszerű lenne méhnyakrákvizsgálaton részt venni, Bronze összedörzsölte a kezét és azt mondta, meg tudja csinálni, majd elkezdte fejtegetni, hogy ez olyan, mint a McDonald’s: a nő lábai alkotják az M betűt, amikor az asztalon fekszik, „bemész, megszerzed, ami kell és kijössz”. A vizsgálatra a nőt egyébként 14 éves lánya kísérte el, akinek a mellét az ápoló szintén megbámulta.

Egy harmadik páciensnek fogamzásgátló injekciót adott be, majd a fenekére csapott, mondván, régen így csinálták, hogy a beadott szer gyorsabban szétterjedjen. Egy negyedik páciens pedig arról számolt be, hogy amikor szóba került a mellrák-vizsgálat, a férfi összedörzsölte a tenyerét és azt mondta, „ez a szerencsenapom”. Ugyanennek a páciensnek később a Facebookon „Helló szexi” megszólítással írt, és megkérdezte, hogy tanúskodna-e mellette az ellene zajló vizsgálatban.

Wayne Bronze azzal védekezett, hogy csupán viccelődött, a bizottság szerint azonban mélyen gyökerező viselkedési problémái vannak az ápolónak, ami messze túlmegy a kedélyeskedésen: kéretlenül tanúsított szexualizált viselkedést a hozzá egészségügyi ellátásért fordulókkal szemben.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#egyesült királyság#szexizmus#ápoló

Címlapról ajánljuk