Külföld

Uniós pénzek: a kormány elküldte a válaszát Brüsszelnek

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 6:56

A tét több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás. Év végéig meg kellene állapodni ahhoz, hogy az ország ne veszítsen el véglegesen egy óriási összeget.

Elküldte válaszlevelét a magyar kormány az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban – közölte Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. 

A köznyelvben jogállamisági eljárásnak nevezett procedúra tétje az, hogy Magyarország lehívhatja-e az országnak járó uniós támogatásokat. A helyreállítási alapból 5,8 milliárd eurót, hitelként további 9,6 milliárd eurót, a hétéves költségvetésből pedig 9000 milliárd forintnyi támogatás kaphatna Magyarország, de a jogállamisági problémák (bíróságok függetlensége, média helyzete, maga szintű korrupció) miatt felfüggesztették ezek folyósítását.   

Ha nincs megegyezés az év végéig, akkor a Portfolio cikke szerint 

Magyarország elbukhatja az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap csaknem 80 százalékát is. 

Varga Judit Facebook-posztjában azt írta, hogy a válaszadást intenzív egyeztetés előzte meg, egy hónap alatt tíz videókonferenciát és számos megbeszélést tartottak a felek, és a százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma.

Nyitókép: Stephanie Lecocq/MTI/EPA

#Külföld#brüsszel#jogállamisági eljárás#válasz#európai unió#támogatás#uniós pénzek

Címlapról ajánljuk