Külföld

Több mint 300 titkos dokumentumot szerzett vissza az FBI Donald Trumptól

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 7:52

A volt elnök a házkutatás során lefoglalt papírok ügyében különleges jogi felügyelő kinevezését kérte.

Az FBI már több mint 300 titkosított dokumentumot vett vissza Donald Trumptól azóta, hogy a volt elnök elhagyta a hivatalát – írta a New York Times. Az augusztus 8-i házkutatás során is minősített papírokat találtak nála, de ez már a harmadik ilyen eset volt, korábban ugyanis januárban és júliusban is le kellett adnia dokumentumokat.  

A minősített papírok között a CIA, a Nemzetbiztonsági Ügynökség és az FBI anyagait is megtalálták, ezek egy része ráadásul szigorúan titkos jelzéssel volt ellátva. Ezzel a legmagasabb minősítéssel azokat a dokumentumokat jelölik, amelyekben a legfontosabb nemzetbiztonsági információk olvashatók, és amelyekbe az előírások szerint csak bizonyos kormányzati létesítményekben lehetne belenézni. 

Korábbi hírek szerint Donald Trump jó eséllyel atomtitkokat tartott az otthonában, a dokumentumok tartalmáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az igazságügyi minisztérium, valamint a volt elnök egyelőre nem kommentálta a New York Times információit. 

Donald Trump ügyvédei hétfőn a házkutatás során lefoglalt papírok ügyében különleges jogi felügyelő kinevezését kérték.

A bírósági beadványban a volt elnök jogi csapata egy független jogász, egy különleges ügygazda kinevezését akarja elérni, aki felügyelné a lefoglalt iratok felülvizsgálatát.

Emellett azt kérték, hogy a bíróság függessze fel a szövetségi nyomozók munkáját az ügyben a felülvizsgálat idejére. A beadványban Donald Trump, jogi képviselői útján, alkotmányos jogaira hivatkozik, amelyeket szerinte megsértették az FBI két héttel korábbi házkutatása során, mert személyes papírokat is lefoglaltak tőle.

A különleges, független felügyelő azt is biztosítaná, hogy a hatóság visszajuttassa a magániratokat Donald Trumpnak.

Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök Mar-a-Lago birtoka a floridai Palm Beachben – Fotó: Steve Helber/MTI/AP

#Külföld#donald trump#fbi#házkutatás#titkosított dokumentum

Címlapról ajánljuk