Külföld

Még a „szigorúan titkosnál” is titkosabb, atomfegyverekkel kapcsolatos iratok voltak Trump otthonában

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. augusztus 12. 16:43

A nemzetbiztonsági kockázat miatt a főügyészségnek nem volt más választása, mint FBI-ügynököket küldeni, hogy visszaszerezzék a dokumentumokat. Közben Trump és munkatársai állítólag mindent elkövetnek, hogy megtalálják az FBI informátorát.

Atomfegyverekkel kapcsolatos, még a „szigorúan titkosnál” is magasabb besorolású kormányzati dokumentumok voltak Donald Trump volt amerikai elnök floridai birtokán, és az ott hétfőn házkutatást tartó FBI-ügynökök egyebek mellett azokat keresték – jelentette az amerikai sajtó. A kérdéses iratok létezésére egy informátor figyelmeztette a hatóságokat, aki még azt is pontosan tudta, hogy azokat hol tárolják.

A New York Times információi szerint az FBI ügynökei azután tartottak házkutatást hétfőn Trump floridai birtokán, hogy felmerült, hogy ott úgynevezett SAP (Special Access Program – Különleges Hozzáférés Program) besorolású iratok találhatóak. Az ilyen dokumentumokhoz még kevesebben férhetnek hozzá, mint a „szigorúan titkos” iratokhoz, és jellemzően szupertitkos technológiákkal kapcsolatos információkra szokták használni, valamint különösen kényes, külföldön végrehajtott titkos amerikai kormányzati akciókra – írta a Times.

A lap az esetet ismerő forrásokra hivatkozva közölte, hogy a főügyészségnek a nemzetbiztonsági kockázat miatt nem volt más választása, mint a lehető leggyorsabban visszaszerezni a dokumentumokat, és ezért vállalták a politikailag rendkívül kényes lépést, hogy házkutatás tartanak egy volt amerikai elnöknél. A szövetségi hatóságok attól tartottak, a floridai házban tartott iratok illetéktelen külföldi kezekbe kerülhetnek, és ez a nemzetbiztonságot veszélyeztetné.

Azt, hogy atomfegyverekkel kapcsolatos iratokról van szó, a Washington Post tudta meg, a nyomozást jól ismerő emberektől. Azt nem közölték, hogy pontosan milyen dokumentumokról van szó, így azt sem lehet tudni, hogy amerikai nukleáris fegyverekről, vagy egy másik ország atomfegyvereiről van azokban információ, és azt sem, hogy végül megtalálták-e azokat. Sem Trump szóvivője, sem a legfőbb ügyészség nem válaszolt a Post ezzel kapcsolatos megkeresésére.


Arról egyelőre nincsenek információk, hogy mennyi iratot szereztek meg az házat átkutató FBI-ügynökök. Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint „tucatnyi” dobozzal távoztak a Mar-A-Lago nevű birtokról, de hogy azokban mi volt, azt nem lehet tudni. A Times értesülései szerint a távozó FBI-ügynököket egy kétoldalas listát hagytak hátra az elvitt tárgyakról, amit csak úgy lehetne nyilvánosságra hozni, ha nagy részét kisatírozzák a titkos iratok védelme érdekében.

A Postnak szakérők elmondták, hogy az atomfegyverekkel kapcsolatos adatok különlegesen kényesnek számítanak, és általában kormányzati tisztségviselők csak egy nagyon kis köre férhet azokhoz hozzá. David Laufman, a főügyészség kémelhárítási főosztályának egykori vezetője közölte a lappal, hogy, ha tényleg atomfegyverekről szóló iratok voltak Trumpnál, azok a lehető legmagasabb besorolásba esnek, és azokat pánikszerűen, „a lehető leggyorsabban” vissza akarták szerezni a hatóságok.

A főügyész engedélyezte

A hétfői házkutatásról szóló első hírek után szakértők teljesen biztosak voltak benne, hogy a politikailag kényes helyzetet teremtő házkutatást a legfelsőbb ügyészség legfelsőbb szintjén hagyták jóvá. Ezt csütörtökön megerősítette Merrick Garland főügyész. Az amerikai kormányzati rendszerben az igazságügyi miniszter szerepét is betöltő jogász egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ő maga engedélyezte a házkutatás Trump birtokán, miután a kérdéses iratok visszaszerzésére tett korábbi, „kevésbé drasztikus” próbálkozások sikertelenek voltak.

Az amerikai országos levéltár januárban 15 doboznyi iratot, levelet és ajándéktárgyat szerzett vissza Trump floridai birtokáról, amiket a jogszabályok szerint nem vihetett volna magával, miután távozott a Fehér Házból. Az iratok között bizalmas és olyan szigorúan titkos iratok is szerepeltek, amiket csak nagyon kevés embernek volt joga megtekinteni, a tartalmuk pedig olyan érzékeny, hogy még csak körülírni sem lehet azokat a nyilvánosságra hozható listákon.

A legfőbb ügyészség ezt követően nyomozást indított Trump ellen a kormányzati iratok nem megfelelő kezelése miatt. Májusban az ügyet már vádesküdtszék elé vitték, ami arról dönthet, hogy vádat emeljenek-e a volt elnök ellen.

Júniusban az ügyészség több magas rangú tisztségviselője, köztük a nemzetbiztonsági főosztály kémelhárítási részlegének vezetője is Mar-A-Lagóba látogatott, ahol egy alagsori helységben több olyan kormányzati iratot is találtak, amit Trumpnak le kellett volna adnia a nemzeti levéltárnak, amikor távozott a Fehér Házból – jelentette az amerikai sajtó. Pár nappal később pedig azt kérték Trump munkatársaitól, hogy biztosítsák jobban a helyiséget, aminek ajtajára ezt követően még egy lakatot raktak.

A Wall Street Journal értesülései szerint a nyomozók ezután tudták meg, hogy további titkos iratok is vannak Trump floridai birtokán.

Valaki súgott

Az Axios szerdán arról számolt be, hogy Trump és a környezete attól tart, hogy a volt elnök egyik vagy több közeli munkatársa is „súgott” az FBI-nak a floridai birtokon lévő iratokról.

Ezt a gyanút megerősítette másnap a Newsweek és a Wall Street Journal. A két lap információi szerint a szövetségi hatóságokat egy informátor figyelmeztette, hogy bizalmas kormányzati iratok vannak Trump házában, amiket a volt elnök nem adott át korábban. Az informátor azt is pontosan tudta, hogy a dokumentumok hol találhatóak.

A Rolling Stone magazin Trumphoz közel álló forrásokra hivatkozva közölte, hogy a volt elnök és munkatársai mindent elkövetnek, hogy megtalálják az informátort. Trump közben attól tart, hogy a közelében lévő emberek „be vannak drótozva”, és azt kérdezgette közeli munkatársaitól, hogy megfigyelés alatt állhatnak-e, és vajon lehallgatják-e a telefonjaikat – írta a lap.  

A Newsweek információi szerint az FBI hetek óta tervezte a házkutatás végrehajtását, és szándékosan egy olyan időpontot választottak, amikor Trump nem tartózkodott ott. Ezt azért tették, hogy a volt elnök ne tudjon „médiacirkuszt” csinálni az eseményből. Azonban ezt a célt nem érték el, miután Trump pontosan ezt tette.

Politikai vihar

A hétfői házkutatás hatalmas politikai vihart okozott az Egyesült Államokban. Trump az esetről szóló közleményében „rajtütésként” jellemezte a bíróság által jóváhagyott házkutatást, és jellemzése szerint az FBI ügynökei „megszállták és elfoglalták” a floridai házát. A volt elnök kijelentette, hogy a Demokrata Párt „fegyverként használja az igazságszolgáltatási rendszert” ellene, hogy így érjék el, hogy 2024-ben ne tudjon indulni az elnökválasztáson.

Még a „szigorúan titkosnál” is titkosabb, atomfegyverekkel kapcsolatos iratok voltak Trump otthonában
Donald Trump egyik támogatója a volt elnök floridai birtoka előtt. Fotó: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images

Republikánus politikusok egymás után álltak be mögé, megismételve Trump vádját, hogy fegyverként használják ellene az ügyészséget, egyes konzervatív politikusok és médiaszemélyiségek pedig már az FBI feloszlatását kezdték el követelni. Valamint azt, hogy a főügyész álljon ki a nyilvánosság elé, és adjon magyarázatot a lépésre, és tegye közzé a házkutatási parancsot, amiből kiderülhetne, hogy mit kerestek ott.

Ugyanakkor a New York Times értesülései szerint néhány magas rangú republikánus politikust arra figyelmeztettek Trumphoz közel álló emberek, hogy ne kritizálják tovább annyira erőteljesen a legfőbb ügyészséget és az FBI-t, 

mert lehetséges, hogy a házkutatással kapcsolatban olyan információk fognak napvilágot látni, amik miatt megbánhatják, hogy túlságosan agresszívan álltak ki a volt elnök mellett. 

Merrick Garland a rövid csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, azért is szólalt meg nyilvánosan az üggyel kapcsolatban, mert maga Trump nyilvánosságra hozta, hogy házkutatást tartottak nála. Egyben bejelentette, hogy a főügyészség „a nagy közérdeklődésre való tekintettel” engedélyezi a házkutatási parancs nyilvánosságra hozását, és az erről szóló beadványt el is küldték az ügyben illetékes bírónak. A beadvány lehetőséget ad Trumpnak arra, hogy megakadályozza az irat közzétételét, amire pénteken, helyi idő szerint délután három óráig van lehetősége. 

Trump ezután bejelentette, hogy nem ellenzi annak nyilvánosságra hozását. A volt elnök egyébként bármikor megtehette volna az elmúlt napokban, hogy közzéteszi a dokumentumot, hiszen ő és ügyvédjei kaptak arról egy példányt, de mégsem tette.

Nyitókép: Donald Trump New York-ban, 2022 augusztus 10-én. Fotó: James Devaney/GC Images / GettyImages

 

#Külföld#donald trump#házkutatás#mar-a-lago#florida#egyesült államok#atomfegyverek#nukleáris fegyverek#atomtitok#szigorúan titkos#ma

Címlapról ajánljuk