Külföld

A Trump elleni házkutatás polgárháborús helyzetet teremthet

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. augusztus 9. 18:51

Nemzetbiztonsági kockázat miatt tarthattak házkutatást Donald Trump floridai házában az FBI ügynökei. A legfelsőbb ügyészség feltehetően vádemelésre készül a volt amerikai elnök ellen, aki politikai indíttatású lejáratókampánynak tartja az akciót. A félelmek szerint az ügy polgárháborús hangulatot szíthat az Egyesült Államokban, Trump híveinek egy része már arra szólítja fel az embereket, hogy ragadjanak fegyvert.

Példátlan, hatalmas politikai vihart kavaró lépésként házkutatás tartottak hétfőn az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) ügynökei Donald Trump volt amerikai elnök floridai birtokán. A házkutatás egy Trump ellen indított nyomozás részeként hajtották végre, amit a kormányzati iratok nem megfelelő kezelésével kapcsolatban indítottak ellene. 

A Fehér Házból való távozása után ugyanis több olyan iratot, köztük szigorúan titkos és bizalmas dokumentumokat is magával vitt, amiket a jogszabályok szerint át kellett volna adni az amerikai országos levéltárnak, hogy ott őrizzék meg azokat. 

Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint az FBI ügynökei helyi idő szerint hétfő reggel kilenc órakor jelentek meg Donald Trump floridai birtokán, és csak kora este, fél hát körül távoztak. Az FBI nem sokkal a házkutatás megkezdése előtt értesítette az akcióról az amerikai elnökök védelmét ellátó Secret Service-t, ami segítséget nyújtott a bejutásban az ügynököknek, akiknek így nem kellet betörniük az ajtót.

Mivel a golfklub nyáron zárva van, vendégek nem voltak az épületben, és az alkalmazottak közül is csak kevesen, a Secret Service ügynökei azonban jelen voltak. Bár a házkutatást reggel kezdték, arról csak délután jelentek meg az első hírek. Trump a házkutatás idején New Yorkban volt, de legalább egy ügyvédje a helyszínen tartózkodott.


Az FBI-nak és a legfelsőbb ügyészségnek annyira sikerült titokban tartania, hogy mire készülnek, hogy a házkutatásról még a Fehér Ház sem tudott: az elnök közeli munkatársai a Twitteren megjelent posztokból értesültek róla, és Joe Biden amerikai elnök is csak azután tudta meg, mi történt, hogy arról a sajtó beszámolt.

A házkutatást az FBI csak egy szövetségi bíró jóváhagyásával hajthatta végre, akit meg kellett győzniük, hogy alapos gyanújuk van arra, hogy bűncselekmény történt, és a házkutatás helyszínén erre bizonyítékokat találnak. A kormányzati iratok helytelen eltávolítása szövetségi bűncselekménynek számít, amiért súlyos esetben akár három évig tartó börtönbüntetés is kiszabható.

Mivel egy volt elnökről van szó, a politikailag kényes helyzetet teremtő házkutatást szakértők szerint szinte teljesen biztosan a legfelsőbb ügyészség legfelsőbb szintjén hagyták jóvá. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy Merrick Garland igazságügyi miniszter – egyben legfelsőbb ügyész – engedélyezte-e a házkutatást.

Garrett M. Graff történész-újságíró, akinek az FBI és a Watergate a szakterülete, a Twitter-oldalán a házkutatással kapcsolatban kijelentette:

Ez az egyik legjelentősebb, legérzékenyebb és politikailag legveszélyesebb lépés, amit az amerikai legfelsőbb ügyészség és az FBI valaha is tett – a nagyon kevés alkalmak egyike, amikor egy elnök ellen nyomoztak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az FBI ügynökei mit vittek el Trump floridai otthonából, de az biztosnak tűnik, hogy pontosan tudták, mit keresnek, és hol. A CNN információi szerint több doboznyi irattal távoztak, miután átkutatták Trump lakrészét, valamint az irodahelyiségeket. Ahogy azt maga Trump is megerősítette, egy páncélszekrényt is feltörtek. Hogy ezt egy bíró engedélyezze, az FBI-nak valakitől meg kellett tudni, hogy mi található abban. 

trump házkutatás
A Secret Service ügynökei Donald Trump floridai birtokánál, 2022 augusztus 8-án. Fotó: Eva Marie Uzcategui/Getty Images

Az amerikai országos levéltár januárban 15 doboznyi iratot, levelet és ajándéktárgyat szerzett vissza Trump floridai birtokáról, amiket a jogszabályok szerint nem vihetett volna magával, miután távozott a Fehér Házból. 

Az iratok között bizalmas és olyan szigorúan titkos iratok is szerepeltek, amiket csak nagyon kevés embernek volt joga megtekinteni, a tartalmuk pedig olyan érzékeny, hogy még csak körülírni sem lehet azokat a nyilvánosságra hozható listákon.

Trumpról évek óta köztudott, hogy rendszeresen tépett szét, majd dobott ki olyan iratokat, amit a jogszabályok szerint meg kellett volna őrizni az amerikai levéltár számára, és mindennaposnak számított, hogy munkatársai a szemetesből mentettek ki összetépett dokumentumokat, amiket aztán összeragasztva tudtak csak elküldeni a levéltárnak. 

Sőt az is előfordult, hogy a vécében húzta le azokat – tudta meg a New York Times újságírója, Maggie Haberman. Erről a gyakorlatról fényképek is vannak. 

A legfelsőbb ügyészség már hosszabb ideje nyomoz Trump ellen a kormányzati iratok nem megfelelő kezelése miatt, és májusban az ügyet már vádesküdtszék elé vitték, ami arról dönthet, hogy vádat emeljenek-e a volt elnök ellen. Ugyanakkor több jogi szakértő is meglepődött a házkutatáson, közölve, hogy az ügy hátterében valami fontosabb dolog állhat, amiről nem lehet tudni. 

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy normális esetben az FBI-t és a legfelsőbb ügyészséget nem igazán érdekelné, hogy Trump bizalmas iratokat vitt magával Mar-A-Lagóba, megemlítve, hogy az ügyészség szinte soha nem szokott vádat emelni titkos iratok nem megfelelő kezelése miatt. Csak akkor, ha a kérdéses dokumentumot átadják valakinek. Graff szerint az ügyészséget és az FBI-t az érdekelheti, hogy Trump miért vette magához pont azokat az iratokat a Fehér Házból, amiket elvitt. 

Ami felveti annak lehetőségét, hogy az FBI és az ügyészség nemzetbiztonsági kockázatként értékelte, hogy ott vannak Trump házában a tikos és bizalmas dokumentumok, és nemzetbiztonsági nyomozást folytatnak ellene. 

Trumpot eltilthatják az elnökségtől?

A házkutatás után felmerült, Trumpot eltilthatják attól, hogy újra induljon az elnökválasztáson, ha bűnösnek találják kormányzati iratok eltávolításában és elrejtésében. Az erről szóló jogszabályban ugyanis a büntetések között szerepel, hogy az elkövetőket az akár három évig tartó börtönbüntetés mellett eltilthatják közhivatali tisztség betöltésétől. 

Jogi szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ez a büntetési tétel nem vonatkozik az alkotmányban szereplő tisztségekre, így az elnökségre sem. Az elnöki tisztség betöltésétől csak egy impeachment eljárásban tilthat el a kongresszus bárkit is, illetve akkor, ha hivatali esküjüket megszegve lázadást szítottak. 

Azaz Trump nyugodtan indulhat a 2024-es elnökválasztáson, még akkor is, ha ebben az ügyben bűnösnek találják. Ugyanakkor Marc Elias demokrata ügyvéd – aki Hillary Clinton elnökválasztási kampányának fő jogtanácsosa volt – felhívta rá a figyelmet: Trump kampányát jelentősen megnehezítené, ha ebben a kérdésben jogi csatározásokat is kéne folytatnia a kampány közben.

Trump kiakadt, a republikánusok dühöngenek

Donald Trump az esetről szóló közleményében „rajtütésként” jellemezte a bíróság által jóváhagyott házkutatást, és jellemzése szerint az FBI ügynökei „megszállták és elfoglalták” a floridai házát. A volt elnök kijelentette, hogy a Demokrata Párt „fegyverként használja az igazságszolgáltatási rendszert” ellene, hogy így érjék el, hogy 2024-ben ne tudjon indulni az elnökválasztáson. 

Republikánus politikusok egymás után álltak be mögé. A képviselőház republikánus vezetője, Kevin McCarthy közölte, hogy kongresszusi vizsgálatot fognak indítani Merrick Garland igazságügyi miniszter ellen a Trump ellen végrehajtott házkutatás miatt, ha a novemberi választásokon ők kerülnek többségbe a képviselőházban. Marco Rubio floridai képviselő kijelentette:

Harmadik világbeli marxista diktatúrákban szoktuk azt látni, hogy a kormányzati hatalmat a politikai ellenfelek üldözésére használják. 

Közben több vezető republikánus politikus is megismételte Trump vádját, hogy fegyverként használják ellene az ügyészséget, egyes konzervatív politikusok és médiaszemélyiségek pedig már az FBI feloszlatását kezdték el követelni.

trump házkutatás
Donald Trump támogatói a volt elnök mellett tüntetnek floridai otthonánál. Fotó:  Eva Marie Uzcategui/Getty Images

Közben azzal kezdték el tüzelni a konzervatív szavazókat, hogy képzeljék el, mit csinálhat velük az FBI és az ügyészség, ha egy volt elnök házát is „lerohanhatják”, és többekben is felmerült annak lehetősége, hogy a felháborodás veszélyes helyzetet teremthet a végletekig megosztott Egyesült Államokban. 

Polgárháborús hangulat

Több mint 150 év óta először hirtelen nagy valós a veszélye egy erőszakkal teli politikai bizonytalanságnak ebben az országban

írta a jobboldali Breitbart News című lap egyik vezető szerkesztője. Joe Walsh egykori republikánus képviselő – aki Trump és az őt támogató konzervatívok egyik legerőteljesebb kritikusává vált az elmúlt években – a Twitter-oldalán kijelentette, hogy „felelőtlen és veszélyes”, ahogy Trump és támogatói reagáltak a házkutatásra, és hozzátette:

Milliókat tüzelnek fel. Erőszak lesz.  

Közben a Trump-támogatók által látogatott internetes fórumokon már polgárháborús hangulat alakult ki, és a legnépszerűbb hozzászólások arra szólítják fel az embereket, hogy ragadjanak fegyvert. És erről nem csak a névtelenségbe burkolódzó Trump-hívők beszélnek. A csak a Twitter-oldalán majdnem kétmillió követővel rendelkező konzervatív megmondóember, Steven Crowder egy posztban kijelentette:

Holnap háború. Aludjatok jól.

 

Nyitókép: Donald Trump a híveivel találkozik egy wisconsini gyűlésen. Fotó:  Scott Olson/Getty Images

 

#Külföld#donald trump#házkutatás#fbi#ügyészség#egyesült államok#florida#mar-a-lago

Címlapról ajánljuk