Külföld

Kiderült: az igazságügyi miniszter engedélyezte a házkutatást Donald Trump floridai otthonában

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 6:40

Az FBI emberei 15 doboznyi irattal távoztak.

Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást – közölte maga Merrick Garland, ami az első hivatalos bejelentés az FBI hét elején történt intézkedése óta, írja az MTI.

Mint arról beszámoltunk, helyi idő szerint hétfő délután az FBI nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján.  A New York Times értesülése szerint a hatóság emberei minősített iratokat kerestek, amelyeket a volt elnök hivatali idejének megszűnése után vitt magával. Más értesülések a 2021. január 6-i eseményekkel kapcsolják össze a házkutatást. Egybehangzó hírek szerint a házból 15 doboznyi irattal távoztak.

Merrick Garland igazságügyi miniszter elmondta: dolgoznak azon, hogy nyilvánosságra hozzák a házkutatásra vonatkozó dokumentumokat, a házkutatási végzést és az arról szóló jegyzőkönyvet. Az igazságügyi minisztérium nevében a „bírósági iratok fognak szólni” - fogalmazott. 

Garland hozzátette: minisztériuma észlelte az igényt az iratok közzétételére, annak fényében is, hogy a volt elnök nyilvánosságra hozta a hatósági intézkedés tényét, valamint figyelembe vették a közérdeket is. Elmondta, hogy a titkosítás feloldására vonatkozó kérvény megérkezett az illetékes floridai körzeti bírósághoz.

Nyitókép: Donald Trump hívei a floridai otthona közelében  Fotó: Eva Marie Uzcategui/Getty Images

#Külföld#donald trump#házkutatás#igazságügyi miniszter

Címlapról ajánljuk