Külföld

Rácz András: Amíg Oroszország olyan, amilyennek ismerjük, békét nem lehet kötni

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 21:10

Szerinte a Kreml szempontjából halálos veszély lenne egy sikeres, perspektivikus Ukrajna.

Veszélyt jelent a Kreml számára egy sikeres, perspektivikus Ukrajna, mondta Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság külsős munkatársa a napi.hu podcastjában. Arról beszélt: „ökölszabály” az, hogy valós időben akarjuk tudni, mi történik a háborúban a „háború köde” miatt.

Hozzátette: a gyors következtetések sokszor félrevisznek.

Szerinte Oroszország céljai nem változtak a háború kezdete óta. Ugyanolyan nagyhatalmi érdekeik vannak, mint a történelem során több nemzetnek. Jelenleg a „rezsimbiztonság” elérése az egyik fő céljuk, erre pedig egy független, sikeres Ukrajna veszélyt jelentene, mivel mintaként szolgálhatna az oroszok számára – nem azért, mert meg akarná támadni őket.

Lehetséges, hogy Oroszországban Iván Ivánovics feltenné a kérdést: ha az ukrán testvéreknek sikerül, nekünk miért nem?

– fogalmazott. Emellett katonai érdeke az orosz vezetésnek, hogy katonai biztonságban legyenek, és ne legyenek szomszédos országban NATO-csapatok.

Az ukrán cél sok szempontból egyszerűbb: túl kell élniük ezt. Az ukrán vezetők kommunikációjában megvan egy szándékos kétértelműség, és egy eleve jelenlévő megosztottság. Szerinte most már elég biztos, hogy a háború végén megmarad a független Ukrajna – igaz, nem biztos, hogy akkora, mint most.

Belpolitikai okokból nem lehet rögtön békét kötni, hiszen elvesztették az ország húsz százalékát, amit nem lehet annyiban hagyni. Az viszont még kérdés, hogy mennyi területet sikerül visszaszerezniük.

Szerinte békeszerződés várhatóan belátható ideig nem lesz: ahhoz politikai rendeződés kell. A Kreml viszont zéró összegű játszmát játszik, „vagy ide tartozik, vagy oda”, Donyeck és Luhaszk státusza pedig rendezhetetlennek tűnik. 

Azt mondta: amíg Oroszország olyan, amilyennek ismerjük, békét nem lehet kötni. 

Úgy véli, hogy egy fegyverszünet működhet csak, de kérdés, hogy azt jól csinálják-e. Viszont szerinte jövő tavasszal csökkenhet majd a harcok intenzitása, mert akkorra fogyhatnak ki a harcoló felek az erőforrásokból.

Nyitókép: Szerhij Dolzsenko/MTI/EPA

#Külföld#rácz andrás#oroszország#ukrajna#béke#háború

Címlapról ajánljuk