Külföld

Elaludtak a pilóták a repülőút közben, lemaradtak a landolásról is

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 21. 10:28

Az irányítótorony többször is megpróbálta felvenni velük a kapcsolatot, de semmire sem reagáltak. 

Elaludt a repülőút közben az Ethiopian Airlines két pilótája a Szudánból Etiópiába tartó Boeing 737-800-as járaton hétfőn – írta az Aviation Herald

A pilóták akkor is aludtak, amikor éppen le kellett volna szállni, ezért elrepültek a kifutópálya felett, mintha folytatnák az útjukat. 

Az irányítótorony többször is megpróbálta felvenni velük a kapcsolatot, de a pilóták semmire sem reagáltak. Végül a robotpilóta kikapcsolását jelző hangra ébredtek fel, amikor ugyanis elhaladtak a kifutópálya felett, átváltott a rendszer kézi irányításra. 

Ezután visszafordultak az Addis Abeba Bole nemzetközi repülőtérre, majd 25 perccel később biztonságosan leszálltak. A gép által leírt hurok a radarképeken is látható. 

Az Ethiopian Airlines nem erősítette meg, hogy a pilóták valóban elaludtak, de a légitársaság pénteki közleménye szerint a járat „átmenetileg” megszakította a kapcsolatot a légiforgalmi irányítással.

Hozzátették: a személyzetet felfüggesztették a vizsgálat eredményéig, sorsukról a jelentés alapján döntenek. Azt nem tudni, hogy hány utas volt a fedélzeten.

A Frontiers tavalyi tanulmánya szerint a különböző légitársaságoknál dolgozó pilóták 68-91 százaléka számolt be repülés közbeni fáradtságról.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Thierry Monasse/Getty Images

#Külföld#etiópia#pilóta#alvás#landolás

Címlapról ajánljuk