Külföld

Egyet tippelhet, hogy kinek áll érdekében a finn miniszterelnök lejáratása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 19. 20:21

Az Aalto Egyetem egyik kutatója a Twitteren mutatott rá a Sanna Marin bulibotrányának hátterében meghúzódó Putyin-szálra.

Janne M. Korhonen, finn elemző, blokkláncszakértő, a Helsinkiben található Aalto Egyetem egyik technológiakutatója a Twitteren foglalta össze, hogy mit érdemes tudniuk Sanna Marin bulibotrányának hátteréről azoknak, akik nem olvassák részletesebben a finn sajtót, és csak felületes híradásokból értesültek a finn miniszterelnök „lebukásáról”.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a 36 éves finn kormányfő magyarázkodásra kényszerült, miután nyilvánosságra került egy házibuliban készült videó, amin finn hírességek (tévés és rádiós műsorvezetők, egy influenszer, egy youtuber, egy énekes és egy parlamenti képviselő) társaságában bulizik.

A finn ellenzék, majd a sajtóban megjelenő cikkek egy része szerint felmerült a gyanú, hogy Sanna Marin kábítószer hatása alatt állhatott. Támadni kezdték a finn történelem legfiatalabb kormányfőjét azzal is, hogy a buliban látott viselkedés nem méltó posztjához. Mindezek miatt Sanna Marin pénteken drogtesztet végeztetett magán, pedig korábban leszögezte, hogy semmi illegális nem történt a pár héttel korábban rendezett partin, ő maga csak alkoholt fogyasztott, és nem használt drogot.


Janne M. Korhonen nyolc pontban vette végig a botrány kibontakozásának fő állomásait:

  1. Valaki kiszivárogtatott egy videót, amelyen Marin a barátaival táncol.
  2. Egy ismert neonáci és a 4chan anonim webes fórum finn megfelelőjének trolljai elkezdték pedzegetni, hogy a videón szereplők lehet hogy drogoztak. A bizonyítékuk: szerintük valaki a videón „lisztes bandát” emleget, amit úgy állítottak be, hogy minden kétséget kizáróan drogokról van szó.
  3. Érdemes megjegyezni, hogy a rendőrök, a több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező bűnügyi tudósítók és a finn drogkultúrát ténylegesen tanulmányozó kutatók mind azt állítják, hogy a „liszt” szó (jauho) senki nem használja semmilyen kábítószer szlenges megfelelőjeként. Emellett a felvétel hangminősége nagyon rossz.
  4. Az anonim trollfórumon – ami a 4Chanhoz és társaihoz hasonlóan a nőgyűlölet és a szélsőjobboldali provokációk melegágya – elkezdték a drogtémát szítani. Egy ismert Putyin-párti összeesküvéselmélet-író felkapta a finn neonácik erről szóló Twitteres posztjait, és széles körben terjeszteni kezdte azokat.
  5. A finn média nagy része felugrott a szekérre. Legfontosabb bizonyítékaik a következők:
    a) egy újságíró arra célozgatott, hogy a rövid videón nem látni italosüvegeket, egyszóval a résztvevők biztosan drogoznak.
    b) egy név nélkül nyilatkozó „akusztikai szakértő”.
  6. A névtelen szakértő a webes trollokkal egybehangzóan azt állítja, hogy valaki a hangfelvételen „lisztről” beszél. Erről ugye a rendőrség, a bűnügyi újságírók és a tényleges kutatók is elmondták, hogy ezzel a szóval a finn drogkultúrában nem szokás drogokra utalni.
  7. Érdemes megfigyelni, hogy sokan, akik most Sanna Marint kritizálják, rendületlenül védelmezték azt a konzervatív parlamenti képviselőt, akit alig néhány hete kilenc különböző személy vádolt meg azzal, hogy kiskorú lányokat környékezett meg és alkohollal kínálta őket.
  8. „Röviden: ez valószínűleg a legostobább botrány, amit valaha láttam, és láttam már néhány igazán ostobát.”

Nyitókép: Sanna Marin finn miniszterelnök sajtótájékoztató tartott pénteken Helsinkiben, ahol közölte: kábítószertesztet végeztetett el „saját jogi védelmének érdekében” – Fotó: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt

#Külföld#sanna marin#finnország#bulibotrány#oroszország#vlagyimir putyin#destabilizáció

Címlapról ajánljuk