Külföld

Két hónapja eltűnt a 13 éves kutya, 150 méter mély barlangból került elő csodával határos módon

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 15. 12:31

A csont és bőr kutyára egy részben még feltáratlan barlangban bukkantak rá, egy nagyon nehezen megközelíthető helyen. 

Egy két hónappal korábban eltűnt kutyát mentettek ki amatőr barlangászok az amerikai Missouri állam második legnagyobb, nagyjából 35 kilométeres barlangrendszeréből, miközben a barlangot térképezték fel. A kutyust a feltárás egyik irányítója, Rick Haley mentette ki egy másik barlangásszal együtt.

A 66 éves férfi a CNN-nek elmondta, hogy egy nagyjából harminc fős csapattal érkezett a barlanghoz, ahol a helyi tűzoltóság helyettes vezetőjével és egy másik barlangásszal találkozott. Közölték vele:

Örülünk, hogy itt van, segíthet megmenteni egy kutyát.

Haley elmondása szerint aznap szülők és gyerekek egy csoportja kirándult a barlangban, és ők jelezték a tűzoltóságon, hogy egy kutyát láttak mélyen a barlangban. Haley és egy másik barlangász indult a kutyáért, akit csak egy rendkívül szűk járaton keresztül tudtak elérni, nagyjából 150 méter mélyen.

A barlangi mentésre is kiképzett Haley elmondta, hogy a kutya „csont és bőr” volt, amikor rátaláltak, bundája pedig csupa sár, és „nagyon rossz állapotban volt”. Az ebet berakták egy táskába, és abban hozták fel a felszínre, fölfele mászva vele egy rendkívül szűk, függőleges kürtőben. A viharvert kutyus a beszámoló szerint „teljesen együttműködő” volt a mentés közben.

Miután felhozták, megtalálták gazdáját is, aki elmondta, hogy a 13 éves, Abby nevű kutyus két hónappal korábban tűnt el. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miként került be olyan mélyen a barlangba. Lehet, hogy egy állatot kergetett, de elképzelhető, hogy a környéken történt heves esőzések idején vitte be oda magával a víz.

Nyitókép: Facebook / Rick Haley

 

#Külföld#kutya#mentés#barlang#barlangász#egyesült államok

Címlapról ajánljuk