Külföld

Tényleg az orosz turisták vízumtilalma lenne a Kreml Achilles-sarka?

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 17:12

Horvátországban már több az orosz turista, mint az ukrajnai menekült.

„Érzékeny pontra sikerült rátapintani azzal a felszólítással, hogy az EU állítsa le a turista vízumok kiadását az orosz állampolgároknak” – mondta Kaja Kallas észt kormányfő pénteken.

Arról beszélt a tallini rádióban: A felvetést követő heves reakciók az orosz elit részéről arra utalnak, hogy ez hatékony szankciós eszköz.

Tudni kell, hogy Oroszország lakosságának csak mintegy 10 százaléka utazik külföldre, főleg Moszkvából és Szentpétervárról, és pont ők azok, akiknek a véleménye számít otthon

– mondta. „Ebből látszik, hogy ez az Achilles-sarkuk. Ez olyasmi, amitől nagyon tartanak, vagyis ez hatásos lehet”.

Az észt kormány csütörtökön úgy döntött, hogy az Észtországban kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok augusztus 18. után nem léphetnek be az országba. A vízumtilalom eredetileg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ötlete volt, a finnek és az észtek később csatlakoztak hozzá.

Robert Golob szlovén kormányfő nemrég arról beszélt, hogy ő még hivatolason nem ismeri a kezdeményezést, de nyitott arra, hogy a parlamentben vitassa meg azt.

Eközben a horvát lapok arról cikkeztek pénteken, hogy Horvátországban több az orosz turista, mint az ukrajnai menekült.

Az orosz turistavízumok felfüggesztésének kérdését az uniós külügyminiszterek a hónap végén vitatják meg Csehországban, amely júliusban vette át fél évre az Európai Unió Tanácsának elnökségét.

Nyitókép: Orosz turisták Törökországban. Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#turista#vízum#eu#oroszország#tilalom

Címlapról ajánljuk