Külföld

Nem lennénk szívesen az ukrán hadifogoly helyében, akihez egyszer csak beállít Steven Seagal, hogy „kényelmetlen kérdéseket” tegyen fel

Mohos MátéMohos Máté

2022. augusztus 12. 15:10

A nyilvánosság előtti imidzsére sokáig nagy gondot fordító Vlagyimir Putyin az évek során számos nyugati sztárral haverkodott össze – a szerencsésebbeknek pedig még orosz állampolgársággal is kedveskedett. Az ukrajnai háború kezdete óta több híresség elpártolt tőle – ám olyan is van, aki még mindig támogatja az orosz elnököt.

„Kevesebb drag queen, több Steven Seagal” – mondhatta volna Vlagyimir Putyin bármikor az elmúlt évek során. Az orosz elnök demokrácia-, LMBTQ- és jogállamiság-ellenes fellépései mellett az évek során igyekezett ügyelni arra, hogy a nyugati világban se tűnjön fel akkora rosszfiúnak. Mi sem lett volna jobb módszer erre, mint hogy összehaverkodjon pár hollywoodi nagyágyúval, akiket főleg hősies főszerepeikről ismer a közönség.

Korábban a Guardian is arról írt, hogy a Kreml és az orosz állami média már régóta igyekszik kidomborítani Putyin barátságát a nyugati hírességekkel. „A legfőbb célja ennek, hogy demonstrálják: Oroszország társadalmi modellje külföldön is vonzó” – mondta a lapnak Mark Galeotti történész.

Ám a gondosan építgetett hollywoodi baráti kör nagy része az ukrajnai háború kezdetekor elpártolt az orosz vezetőtől. Azonban még mindig akadnak olyanok, akik szerint jogos a Putyin által viselt háború, és bőszen dolgoznak is azért, hogy erről minél több embert meggyőzzenek.

Gerard Depardieu meggondolta magát

A háború kitörése előtt Gerard Depardieu francia szupersztár nem győzte dicsérni Oroszországot a francia sajtóban. Putyin rezsimjét „nagy demokráciának” nevezte, az orosz elnököt egy ponton pedig II. János Pál pápához hasonlította. A színész még 2013-ban kapott orosz állampolgárságot, miután bejelentette: Belgiumba költözik egy új adónem miatt, amit a francia kormány rótt ki az ország leggazdagabbjaira. Az orosz útlevelet Putyin személyesen adta át a színésznek.

„Természetes, hogy adózunk, de nem olyan ostobáknak, akik azt gondolják, hogy jót tesznek” – mondta a frissen orosz állampolgárrá avatott Depardieu a Le Point című hetilapnak.

A színész nemrég arról beszélt: „Mindig is sajátosan vonzódtam az orosz nép iránt, amelyet olyan kiválóan írt le Dosztojevszkij, Tolsztoj, Gogol, Paszternák és sok más művész.” Azonban az elnökhöz való kapcsolatát már újragondolta. „Őrült eltévelyedésnek” nevezte Putyin háborúját, három koncertjének bevételét pedig az ukrajnai áldozatoknak ajánlotta fel.

 

Az orosz nép nem felelős az olyan vezetői elfogadhatatlan őrült eltévelyedéseiért, mint amilyen Vlagyimir Putyin

– mondta áprilisban. Az orosz vezetőség és az állami média ennek nagyon nem örült. Hamarosan már terítékre került, hogy elvegyék Depardieu orosz állampolgárságát, ottani birtokait pedig kisajátítsák, és jótékony célokra használják fel. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig arról beszélt, hogy a színész nem érti az ukrajnai helyzetet.

Nem a francia színész volt az egyetlen, akinek a viszonya február vége óta romlott meg az orosz elnökkel. Az amerikai filmrendező, Oliver Stone korábban – a kritikusok szerint – túlságosan megengedő, baráti hangulatú interjúkat készített Putyinnal, és többször ki is fejezte szimpátiáját az orosz elnök felé. Júniusban az rtl.hu-nak adott interjújában így beszélt az elnökhöz fűződő viszonyáról: „Az empátia a helyes szó ide, ez a kulcsa a jó interjúnak. Behatolni az interjúalany fejébe. Azt gondolom, Mr. Putyin ugyanaz az ember, de biztosat nem tudok, mert azóta nem találkoztam vele.”

Az ukrajnai háború kezdete előtt Stone még arról beszélt, hogy az USA provokál konfliktust a térségben, és erősen kétségbe vonta, hogy Putyin megtámadná az országot. Később azonban megváltoztatta a véleményét: az orosz elnök invázióját kiprovokálatlannak és hibásnak nevezte – függetlenül attól, hogy az amerikai kormányról ezután sincs túl jó véleménye.


További hírességek, akik jóban voltak Putyinnal:

  • Leonardo Dicaprio és az orosz elnök az állatvédelem ügyében melegedtek össze. A színész 2016-ban arról beszélt, hogy szívesen el is játszaná Putyint egy filmben – azonban Ukrajna megtámadását ő is élesen elítélte.
  • Szintén az állatvédelem hozta össze Putyint egy másik legendával: Pamela Andersonnal. Egyes pletykák szerint még viszonyuk is volt.
  • Jean Claude Van Damme szintén hosszú ideig jóban volt Putyinnal: 2019-ben kiderült, hogy korábban harcművészeti bemutatót is tartott Putyin embereinek, valamint barátságosan megküzdött az elnök testőreivel is. A háborúról azonban a nyilvánosság előtt egyelőre nem nyilatkozott.

A Forma–1 királya és a B-filmek hercege még kitart Putyin mellett

Túlzás lenne azt mondani, hogy teljesen véget ért Putyin és a nyugati sztárvilág románca. Legalább két nagyágyú ugyanis még mindig kiáll az orosz elnök mellett, és ennek bármikor hangot is ad, ha mikrofon közelébe kerül. A két megkopott renoméjú botrányhős, Steven Seagal és Bernie Ecclestone sosem rejtette véka alá véleményét, és most sem teszik.

Seagalt, a férfi hajfestés és a harcművészetnek álcázott lökdösődés úttörőjét már 2017-ben kitiltották Ukrajnából, miután ő is elfogadta az orosz állampolgárságot Vlagyimir Putyintól. A háború kezdetén még arról beszélt: az ukránokat és az oroszokat testvérnépnek tartja, és imádkozik a békéért.

Később azonban bekeményített.

Nem lennénk szívesen az ukrán hadifogoly helyében, akihez egyszer csak beállít Steven Seagal, hogy „kényelmetlen kérdéseket” tegyen fel
Steven Seagal bizonyítékokat vizsgál Ukrajnában. Fotó: Zvezda News

Seagal Ukrajnába utazott, és jelenleg is aktív szerepet tölt be az orosz propagandagépezetben. Egy nemrég megjelent videójában például a Kreml azon elméletét népszerűsíti, hogy Kijev gyilkolt meg amerikai rakétákkal ötven ukrán hadifoglyot a Donyeck régióban. Seagal a videóban arról beszél, hogy a támadást maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelte el a sajátjai ellen, hogy elhallgattasson egy orosz hadifogságba esett „nácit”. A színész azt állította: személyesen vizsgálta meg az erre utaló bizonyítékokat.

Nem ez az utolsó hasonló videó, amit Seagaltól várhatunk: a donyecki „népköztársaság” vezetője, Gyenisz Pusilin arról adott hírt Telegram-csatornáján, hogy a színész egy ott játszódó dokumentumfilmen dolgozik, amelynek célja, hogy „megváltoztassa az emberek hozzáállását” a háborúhoz. A színésznek ezenfelül megengedték, hogy ukrán hadifoglyokkal is beszéljen, akiknek a hírek szerint „kényelmetlen kérdéseket” tett fel.

Az Egyesült Királyság 65. leggazdagabb embere, a korábbi F1-vezér Bernie Ecclestone-ban szintén nem merült fel, hogy újraértékelje Putyinhoz fűződő barátságát a háború miatt. Az adócsalással vádolt üzletember még júniusban tűnt fel egy brit talk show-ban, ahol arról beszélt:

akár le is lövetné magát Vlagyimir Putyinért. Volt, aki kritizálta a közösségi médiában, volt, aki csak annyit üzent, hogy „hajrá”.

Ecclestone ekkor Zelenszkijről is elmondta a véleményét: őt bohócnak tartja. Végül azonban megengedett magának némi kritikát is Putyinnal szemben. Azt mondta róla, „sajnos olyan, mint sok üzletember – mind hibázunk néha-néha”. Később ezekért a szavakért félig-meddig bocsánatot kért: azt mondta, hogy nem állt szándékában bagatellizálni az ukránok szenvedését és Putyin tetteit védelmezni.

Putyin imidzsével és nyugati barátaival abban a cikkben is foglalkoztunk, amelyben száz érdekességet gyűjtöttünk össze az orosz elnök életéből.

Nyitókép:  Sasha Mordovets / Getty Images

#Külföld#steven seagal#vlagyimir putyin#jean claude van damme#oliver stone#ukrajna#háború#barátság#orosz-ukrán háború#gerard depardieu#oroszbarát

Címlapról ajánljuk