Bulvár

Visszavonatnák Depardieu orosz állampolgárságát, amiért megtagadta Putyint

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 19:12

Steven Seagal még kitart Putyin mellett, más nyugati hírességek már kihátráltak az orosz elnök mögül.

Egy menő moszkvai étteremben ünnepelte vasárnap 70. születésnapját Steven Seagal.

Ti vagytok a családom és a barátaim

– mondott pohárköszöntőt az amerikai akcióhős, miközben az asztaloknál Vlagyimir Putyin olyan támogatói ültek, mint Margarita Szimonjan, az Európai Unióban betiltott RT hírcsatorna vezetője és Vlagyimir Szolovjev, Oroszország első számú propagandistája.

Együtt vagyunk jóban, rosszban

– jelentette ki Seagal, aki régóta ápol szoros kapcsolatot az orosz elnökkel, 2016-ban az orosz állampolgárságot is megkapta. Nem szakított vele azután sem, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát: szerinte külső erők ugrasztották egymásnak a két országot.

A Guardian cikkében arról ír, hogy a Kreml és az orosz állami média már régóta igyekszik kidomborítani Putyin barátságát olyan nyugati celebritásokkal, mint Seagal.

A legfőbb célja ennek, hogy demonstrálják: Oroszország társadalmi modellje külföldön is vonzó

– mondta a lapnak Mark Galeotti történész.

Sok nyugati sztár és politikus azonban már igyekszik eltávolítani magát az orosz elnöktől. Gérard Depardieu, aki személyesen kapott Putyintól állampolgárságot 2013-ban, miután a francia adópolitikát bírálta, most elítéli az orosz elnök „őrült eltévelyedését”. Szavait az orosz vezetésben dühösen fogadták, egyesek az állampolgársága visszavonására szólították fel Putyint.

Szombaton Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök hátrált ki Putyin mögül, akit nemrég még a béke és a demokrácia követének tartott, korábban pedig Oliver Stone filmrendező írta ki a Twitterre, hogy

bár az Egyesült Államoknak sok agresszió szárad a lelkén, ez nem igazolja Putyin Ukrajna elleni agresszióját.

Mark Galeotti úgy látja: Putyin soha nem volt túl nagy bizalommal külföldi „barátai” iránt, de az egykor Kreml-párti figurák bírálatai Oroszország egyre nagyobb elszigeteltségét tükrözik.

Amikor egy nagyhatalmi státuszra törekvő országnak már csak Szíria, Venezuela és Nicaragua maradt igaz barátként, fel kell tenni a kérdést, hogy mi ment félre

– mondta.

Azzal, hogy mit mondanak az ukrajnai háborúról egyes hírességek, és hogy miért fontos a véleményük közéleti, politikai kérdésekben, nemrég a Fókuszban foglalkoztunk.

Nyitókép (archív): Ali Balli/Anadolu Agency/Getty Images

#Bulvár#steven seagal#oroszország#vlagyimir putyin#gerard depardieu#oliver stone#silvio berlusconi

Címlapról ajánljuk