Fókusz

Putyinnak azt mondom, te kezdted ezt a háborút – Schwarzenegger, Jared Leto, Steven Seagal sem hagyja szó nélkül, ami Ukrajnában zajlik

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. március 19. 6:57

Mila Kunis és férje, Ashton Kutcher elkeserítőnek nevezték az Ukrajnában zajló eseményeket, de Kevin Costner és Helen Mirren sem rejtette véka alá a véleményét. A Putyin-barát Gerard Depardieu és Steven Seagal is szükségét érezte felszólalni. De miért fontos, hogy mit mondanak a hírességek?

„Azért szólok hozzátok, mert vannak olyan dolgok, amik éppen most történnek a világban, de távol tartják tőletek. Szörnyűségek, amikről tudnotok kellene” – kezdte csütörtöki videóját Arnold Schwarzenegger, amiben az orosz népnek, az orosz katonáknak és Vlagyimir Putyinnak is üzent.

„Egyik lezuhanó bomba vagy lövedék sem az ellenségre, hanem iskolákra, kórházakra vagy otthonokra zuhan. Tudom, hogy az orosz emberek nem tudják, hogy ilyen dolgok történnek. Ezért arra buzdítom az orosz népet és az orosz katonákat, hogy értsék meg a propagandát és ismerjék fel, hogy félretájékoztatják őket. Arra kérlek benneteket, hogy segítsetek az igazság terjesztésében.”

Kiemelte, hogy mélyen tiszteli az orosz népet, sőt a világklasszis testépítő egyik legnagyobb példaképe éppen egy orosz súlyemelő, Jurij Vlaszov volt, akinek a fotóját 14 éves korában az ágya fölé is felragasztotta. Videóüzenete végén az orosz elnöknek is címzett pár mondatot.

Putyinnak azt mondom: te kezdted ezt a háborút, te vezeted ezt a háborút, te vagy az, aki meg tudod állítani ezt a háborút.

Az egykori kaliforniai kormányzó az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta kiáll az ukrán nép mellett. Az elsők között fejezte ki együttérzését, ám nem ő volt az egyetlen, aki a közösségi médián keresztül szólalt fel a békéért. Mila Kunis és férje, Ashton Kutcher az Ukrajnában zajló eseményeket elkeserítőnek nevezték, és arra kérték követőiket, hogy támogassák az ostrom alatt álló ország lakóit.

„1983-ban születtem Csernovicban, Ukrajnában. 1991-ben költöztem Amerikába. Mindig is büszke amerikainak tartottam magam. Szeretek mindent, amit ez az ország értem és a családomért tett. De még sosem voltam olyan büszke arra, hogy ukrán vagyok, mint ma”

– mondta a színésznő adománykérő videójában. Az ukránok megsegítésére mindössze 48 óra alatt 15 millió dollárt gyűjtöttek össze, sőt csütörtökre a célul kitűzött 30 millió dollár is összegyűlt – amiből arra lehet következtetni, hogy a hírességek megnyilvánulásai nagy hatással vannak a követőikre.

Kevin Costner és Helen Mirren sem rejtette véka alá a véleményét. A színész szerint szégyen, hogy idáig jutott a világ, ahol nők, férfiak és gyerekek élete kerül veszélybe.

Ami most történik, az katasztrófa. Szégyenletes. Remélem, hogy a vezetők világszerte tanulnak ebből, és fejlődnek majd. Meg kell változnunk, és túl kell lépnünk ezen

– mondta Costner. A 30 seconds to Mars frontembere, Jared Leto színész csütörtökön, legújabb sorozatának premierjén döntött úgy, hogy nem hagyja szó nélkül a háború híreit. Úgy fogalmazott:

„Ez mindenki számára tragédia, különösképpen az ukránok számára. De én úgy gondolom, hogy az oroszokban és az ukránokban sokkal több a közös, mint a különbség. Szóval, azt kívánom, minél előbb találjanak megoldást.”

Depardieu testvérnemzeteket, Seagal külső propagandát lát

Nem hagyta szó nélkül az eseményeket a köztudottan oroszbarát Gerard Depardieu és Steven Seagal is. Mindkét színész jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal, Depardieu 2013-ban még az orosz állampolgárságot is felvette. Most úgy nyilatkozott:

Oroszország és Ukrajna mindig is testvérnemzetek voltak. Én a testvérháború ellen vagyok. Azt mondom: tegyétek le a fegyvereket, és tárgyaljatok!

Steven Seagal a hét elején szintén megszólalt a helyzetről. Őt egyébként korábban évekre kitiltották Ukrajnából, mert nyíltan támogatta a Krím orosz bekebelezését.

„A legtöbbünknek Ukrajnában és Oroszországban is élnek rokonai és barátai. Én egy nagy családként tekintek rájuk, ám egy külső entitás hatalmas összegeket költ propagandára, hogy feszültséget szítson a két ország között.”

Hogy pontosan kire is utalt, azt nem nevezte meg konkrétan. Az viszont egyértelmű, hogy a világ Ukrajna mellett áll, és mindenki azon dolgozik, hogy mielőbb helyreálljon a béke a két ország között.

Miért adunk a hírességek véleményére?

Forgács Mariann közösségimédia-szakértő a péntek esti Fókusznak úgy fogalmazott: „az influenszereket több névvel szoktuk illetni, influenszer, celebritás, és ott van a véleményvezér is, ami önmagában azt jelenti, hogy bizonyos témákkal kapcsolatban adunk az ő véleményükre. Úgyhogy egy ilyen kifejezetten megosztó témában is nagyon fontos, hogy megfelelően tájékozottak legyenek, amikor egy-egy tartalmat megosztanak, hiszen nagyon sok emberhez el tudnak jutni, és befolyásolni tudják az ő véleményüket egy-egy adott dologról.”

A szakértő szerint a híres emberek véleményére azért adunk jobban, mert kicsit irigyeljük őket, és úgy érezzük, közelebb állnak hozzánk. Ilyenkor elhisszük, hogy amit ők mondanak, az úgy is van.

Forgács Mariann szerint ez a hatás odáig terjedhet, hogy megváltoztathatja a követő saját véleményét egy-egy témáról. Ezért is kell odafigyelni, hogy csak megalapozott híreket, megfelelő forrásból származó információkat osszanak meg az influenszerek, véleményvezérek. Mint mondta: „Nagyon sokan telítődnek a hírekkel, például éppen ebben a háborús helyzetben, és szeretnének kicsit kikapcsolódni, kicsit szórakozni.”

Elképzelhető, hogy csak az influenszer által megosztott tartalmakat nézik az emberek. Ha azok között sikerül becsempészni a híreket, az aktuális eseményekkel kapcsolatos álláspontokat, akkor innen is tudnak tájékozódni az emberek.

#Fókusz#orosz-ukrán háború#sztárok#vélemény#schwarzenegger#mila kunis#ashton kutcher#kevin costner#helen mirren

Címlapról ajánljuk