Külföld

Műlábba rejtett pokolgéppel öltek meg egy afgán hitszónokot

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 16:22

A tálibokat támogató férfival kabuli iskolájában végzett egy öngyilkos merénylő. 

Merényletben vesztette életét csütörtökön egy ismert afgán hitszónok. Sejk Rahimulla Hakkani egy műlábba rejtett bomba áldozata lett – jelentette a Reuters brit hírügynökség, valamint a TOLONews afgán hírtelevízió. A tálibokkal szimpatizáló Hakkani a BBC cikke szerint támogatta a nők tanuláshoz való jogát, és korábban már két ellene irányuló merényletet is túlélt Pakisztánban.

A Reuters információi szerint a hitszónok éppen vallási előadást tartott az afgán fővárosban, amikor egy férfi, aki korábban elveszítette a lábát, felrobbantott egy, a műanyagból készült műlábába rejtett bombát. A merénylet hírét megerősítette a tálib kormány szóvivője is a TOLONews-nak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik állnak a merénylet mögött, és a merénylőről sem tettek közzé más információt. A BBC cikke szerint korábban az Iszlám Állam próbálta megölni, melynek afganisztáni szervezetét többször is kritizálta.

Hakkani az elmúlt hónapban egy, a BBC-nek adott interjúban kijelentette, hogy az afgán nőknek joguk van iskolába járni, és az iszlám egyáltalán nem tiltja a nők oktatását.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: SeventyFour / GettyImages

#Külföld#öngyilkos merénylet#műláb#afganisztán#hitszónok#tálibok

Címlapról ajánljuk