Külföld

Műholdképeken a krími orosz bázist ért pusztítás, célzott ukrán támadás lehetett

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 8:10

Több repülőgép is megsemmisült, de hivatalosan egyelőre mindkét fél tagadta a támadás tényét.

Mint ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, kedden robbanássorozat történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti reptéren. Azóta kiderült, hogy ennél azért többről lehet szó, és minden jel arra utal, hogy a légibázis ellen célzott támadást hajtottak végre.

Szerdán Kijev azt közölte, hogy kilenc orosz repülőgép semmisült meg a Krím félszigeten található támaszponton. A terület egyébként Ukrajnához tartozik, de az oroszok 2014 óta megszállva tartják azt. A keddi támadást feltehetően az ukránok követték el, bár eddig ezt csak nem hivatalosan erősítették meg, a Guardian tudósítása szerint Zelenszkij elnök egyik tanácsadója pedig inkább arra utalt, hogy partizánok vehettek részt az akcióban, bár ez még nem zárja ki az ukrán támadás lehetőségét.

Oroszország egyébként szintén nem beszél támadásról. A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War szerint ez nem véletlen: „A Kremlnek nem sok oka van arra, hogy Ukrajnát vádolja a támadással, mivel ezzel beismernék, hogy az orosz légvédelem hatástalannak bizonyult.”

A legfrissebb műholdképek alapján azonban nagyon úgy néz ki, hogy ez történt. Több elszenesedett repülőgép roncsait is felfedezni rajta, valamint azt is, hogy a kifutópálya és a környező épületek is megrongálódtak. Ráadásul a légibázis különböző, egymástól távol eső részein is láthatóak a pusztítás jelei, ami szinte kizárja a véletlen balesetet. A feltételezett támadás előtt és után készült műholdképeket, amelyeket az amerikai Planet Labs készített, ön is megnézheti a cikk tetején található videóban.

Ezek a műholdfelvételek jelentik az első független megerősítését a bázist ért károknak. Ezzel viszont adódik a kérdés, hogyan lehetett megtámadni egy olyan helyszínt, ami ennyire távol esik a frontvonaltól.

Eliot Higgins, a Bellingcat nevű független oknyomozó portál alapítója és igazgatója szerdán twitteres hírfolyamában arról számolt be, hogy nem emlékszik olyan esetre az utóbbi időből, amikor Oroszország ilyen sok eszközt veszített volna el, ennyire rövid idő alatt. Meg nem erősített ukrán források szerint

  • 8 darab SU-27 repülőgép,
  • 6 darab Mi-8 helikopter,
  • 5 darab SU-24 repülőgép,
  • 4 darab SU-30M repülőgép,
  • 1 darab ІL-20RT repülőgép,
  • és 4 raktár semmisült meg.

Higgins szerint valószínűleg nem a katonai gépek voltak a célpontok, azok csupán járulékos kárként semmisülhettek meg.

Három krátert tudok kivenni olyan helyeken, amelyeket tárolásra használhattak, így ezek lehettek a célpontok, csak minden más is megsemmisült, amikor felrobbant, amit ezekben tároltak

– írta a Bellingcat alapítója, aki hozzátette, hogy ezek a kráterek olyan 20-25 méter átmérőjűek lehetnek, ami azt jelenti, hogy egy viszonylag nagy lövedék csapódhatott be. Ráadásul szerinte egyik sem tűnik olyannak, ami célt tévesztett volna, vagyis a támadóknak vagy piszok nagy mázlijuk, vagy nagyon pontos fegyvereik voltak.

Nyitóvideó: PLANET LABS PBC

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#krím félsziget#támadás#légibázis

Címlapról ajánljuk