Külföld

Elpusztult a Szajnába tévedt fehér delfin – videón a kudarcba fulladt mentés

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 14:52

Az alultáplált, legyengül belugát egy zsiliphez akarták szállítani, de életét már nem lehetett megmenteni.

A rendkívüli erőfeszítések és a példátlan mentőakció ellenére elpusztult a Szajnába tévedt, a folyóból szerdán kiemelt fehér delfin – közölték a francia hatóságok szerdán.

A Szajnába tévedt fehér delfin, vagyis beluga válságos állapotban volt már egy hete, és elpusztult, miután kiemelték a folyóból, és egy zsilip felé szállították, hogy ott gondoskodjanak róla.

A delfinről a korábbi vizsgálatok megállapították, hogy hímnemű és rendkívül alultáplált, táplálékot nem fogadott el.

Párizs és a normandiai Rouen között, a tengertől több tíz kilométerre a múlt héten észlelték a beluga megjelenését. A Sea Shepherd környezetvédelmi csoport franciaországi szervezete drónokat és hajót küldött a delfin követésére. Az állatvédők megpróbálták heringgel etetni, ám a delfin nem fogyasztotta el a táplálékot.  

Később az a döntés született, hogy a delfint kiemelik a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vizéből. Először egy tengerhez közeli sós vizű medencébe helyezték volna át, majd szerdára virradóra úgy döntöttek, hogy egy zsilipből visszaengedik a tengerbe, több napos megfigyelés után.

A delfint szerda reggel kiemelték a Szajnából, vér- és ultrahangos vizsgálatnak vetették alá, és egy szállítóhajón helyezték el. A tervek szerint innen hűtőkamionban szállították volna a tengerhez.

Nyitókép: MTI / AP / Sea Sheperd

#Külföld#delfin#franciaország#beluga#szajna#állatvédelem

Címlapról ajánljuk