Külföld

Beazonosítottuk, hol „mentették ki” a tengerből Orbán Viktort

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 9. 14:37

Lépjen virtuálisan a magyar miniszterelnök strandpapucsa nyomába, nézzen körül ön is a környéken!

Orbán Viktor és családja horvátországi nyaralása idén minden korábbinál több hírrel szolgál. Kezdődött azzal a kérdésfelvetéssel, hogy vajon honvédségi géppel repült-e vakációzni a miniszterelnök (Havasi Bertalan sajtófőnök tájékoztatása szerint nem, ám Hadházy Ákosnak továbbra is gyanús a dolog). Aztán a Brač szigetén elköltött ebéd, illetve az étteremben viselt, ötvenezres bohókás ing, valamint a sokak fantáziáját megmozgató történet, ami szerint Orbán Viktort ki kellett menteni a tengerről, bőven elég muníciót jelent a sajtónak a nyári politikai uborkaszezon kellős közepén.

Kicsit utánajártunk a lassan városi legendává emelkedő tengeri mentés körülményeinek, szerettük volna ugyanis látni, hogy pontosan hol, milyen körülmények között keveredett kalandba a magyar kormányfő.

Annyit tudni az esetről előként beszámoló Slobodna Dalmacija cikkéből, hogy miután Orbánék Brač szigetén a Gajeta tavernában jártak (itt vált ugye híressé a nyaralós ing), állítólag lerobbant a motorcsónakjuk, és Vis szigeténél – mit ad Isten – pont Boris Vrkić, a Slobodna Dalmacija egykori újságírója húzta ki őket bajból. Vrkić segített partra vontatni Orbánék csónakját, eközben készült az alábbi fotó, ami gyorsan bejárta a magyar internetet is:

Beazonosítottuk, hol
A horvát újságíró által megosztott közös fotó a magyar miniszterelnökkel a sikeres mentés utáni pillanatról – Fotó: Boris Vrkić / Slobodna Dalmacija

A Slobodna Dalmacija cikkéből pontosan kiderül, hogy Vis szigetének egyik délkeleti üdülőfalujának, Rukavacnak partjainál érte hajótörés Orbán Viktort. A térség nincs teljesen lefedve a Google Street View által, de szerencsére pont van egy kiadós bejárható tengeri szakasz, amit egy horvát turisztikai vállalkozó készített. Ezen végighajókázva sikerült megtalálni nagyjából azt a pontot, ahonnan a fenti fotó készült:


A fotót összevetve a Google Street View képével, több ponton is lényegi egyezéseket találni, amik segítenek a szinte teljesen pontos geolokáció (43°01'15.8"N 16°12'45.3"E) meghatározásában:

Beazonosítottuk, hol
Jól beazonosítható elemek Boris Vrkić fotóján
Beazonosítottuk, hol
A fenti objektumok a Google Street View képén, balról jobbra: kis köves strand, jellegzetes, ferdén a tengerbe csúszó réteges szikla, parti fák, műanyag rekeszekből álló moduláris stég, apartmanház és a hozzá vezető parti út

A fentiek alapján egyértelmű, hogy Orbán Viktor, felesége és testőrük mesébe illő kimentése nem a félelmetes, nyílt Adria háborgó hullámain, hanem egy csendes, szinte minden oldalról védett kis öbölben történt:


Mit láthatott Orbán Viktor a horvát újságíró mellett ülve? Nagyjából ezt:


A kis öbölből nézve a rukavaci part:


Az újságíró állítólag ajánlott is egy helyi éttermet Orbánéknak, ahol tenger gyümölcseit fogyasztottak. Rukavacban ezt az egy tavernát, a Dalmatino éttermet találtuk, közvetlenül a parti mólónál:


A Dalmatinoban 100-140 kunáért remek főételeket (polipot, tonhalat) ebédelhetett Orbán Viktor és felesége.

A kellemes ebéd után a Google jóvoltából kicsit sétálhatunk is a faluban, ahol szinte semmilyen nevezetesség vagy látnivaló nincs, csak üdülőházak, apartmanok. Az öböl így néz ki:


Jellegzetes rukavaci utcaképek:


A kissé kietlennek ható rukavaci utcákhoz képest a korábban Brač szigetén meglátogatott taverna és környéke egy fokkal kellemesebbnek tűnik, zárásképp idetesszük a kormányfői nyaralásnak ezt a helyszínét is:


Kellemes barangolást!

Nyitókép: Google Street View / Boris Vrkić / rtl.hu

#Külföld#orbán viktor#nyaralás#horvátország#rukavac#csónak#mentés#ma#Belföld#utazás#nyár

Címlapról ajánljuk