Külföld

Tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 8:12

Életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet, véget ért a háromnapos rakétaháború. 

Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért – írta az MTI, a helyi médiában hétfőn megjelent beszámolókra hivatkozva. A tűzszünet hivatalos életbe lépése után még többször megszólaltak Izraelben a légvédelmin riasztás, történtek elszórt rakétatámadások.

Muhamad al-Hindi, az Iszlám Dzsihád politikai szárnyának szóvivője megerősítette, hogy a szervezet egyetértett a gázai tűzszünetről szóló egyiptomi javaslattal, melyet helyi idő szerint 23.30-ra hirdettek meg. A tűzszünetre adott izraeli válaszról Jair Lapid miniszterelnök tanácskozáson döntött, melyet Beni Ganz védelmi miniszterrel és más magas rangú védelmi tisztviselőkkel tartott vasárnap este Tel-Avivban, a hadsereg főhadiszállásán.

Izrael pénteken – több mint egy év viszonylagos nyugalom után – indította meg Hajnalhasadás nevű hadműveletét a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen, mert azok megtorlással fenyegettek egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjük, Besszám esz-Szaadi letartóztatása miatt. Az akcióban az izraeliek végeztek Tejszír al-Dzsabarival, az Iszlám Dzsihád észak-gázai parancsnokával, majd vasárnap Hálid Manszúrral, a déli rész katonai vezetőjével.


Az izraelit kormányfő vasárnap délután közölte: Izrael elérte céljait három nap alatt az Iszlám Dzsihád elleni harcokban, és semmi haszna nincs a Hajnalhasadás hadművelet további folytatásának. A Gázai övezetben a harcok három napja alatt 41-en vesztették életüket, köztük 11 gyermek, és 253-an megsebesültek – írta az MTI.

A háromnapos rakétaháborúból kimaradt a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász szervezet. Izraelben a katonai rádió összefoglalója szerint mintegy 1100 rakétát indítottak Izrael felé a gázai övezetből, ebből 200 még az övezetben becsapódott. Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer 380, lakott területen leesni készülő lövedéket fogott be.

Nyitókép: Rakétákat lőnek ki Izrael felé a Gázai-övezetből, 2022. augusztus 5-én. Fotó: Mohammed Talatene/picture alliance via Getty Images

#Külföld#izrael#palesztin#iszlám dzsihád#tűzszünet

Címlapról ajánljuk