külföld

Oroszország készen áll tárgyalni az Egyesült Államokkal a fogolycseréről

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 5. 18:20

Az orosz külügyminiszter egy nappal azután mondta ezt, hogy Brittney Griner amerikai sztárkosárlabdázót elítélték Oroszországban. 

A Kreml készen áll arra, hogy tárgyaljon az amerikaiakkal a fogyolycseréről, de csak azon a csatornán, amelyről az amerikai és az orosz elnök megegyezett – jelentette be Segej Lavrov, Oroszország külügyminisztere Kambodzsában.

Nem sokkal később Antony Blinken amerikai külügyminiszter is azt mondta, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat fog folytatni Oroszországgal, számolt be a CNN. A lap úgy értelmezi: a két fél nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a következő napokban a tárgyalások várhatóan felgyorsulnak.

A fogolycserével Viktor But, a világ leghírhedtebb illegális fegyverkereskedője szabadulhat az amerikai börtönből. A még ellenségei által is zseniális üzletembernek tartott férfit két amerikai fogolyra cserélné ki a Fehér Ház az orosz kormánnyal, ami évek óta követeli But szabadon engedését. 

Az oroszok a csütörtökön kilenc és fél évre elítélt Brittney Griner kosárlabdázót adnák a férfiért cserébe. A kétszeres olimpiai bajnok sportolót kannabiszolaj birtoklása miatt ítélték el, amit hat hónappal ezelőtt találtak táskájában a moszkvai reptéren.

Griner beismerte bűnösségét, azt mondta, hogy tisztában volt a szigorú orosz törvényekkel, és nem állt szándékában kannabiszt vinni az országba, de sietett a pakolással. Senkit nem akart bántani, nem akarta veszélybe sodorni az orosz társadalmat és nem kívánt törvénytelenséget elkövetni. 

A fogolycsere során a kémkedés miatt orosz börtönben sínylődő Paul Whelan is szabadulhat.

Nyitókép: Aziz Karimov/Getty Images

#külföld#oroszország#amerikai egyesült államok#brittney griner#fogolycsere#sergej lavrov#antony blinken

Címlapról ajánljuk