Külföld

Ipsos: A magyarok nagy többsége szerint az abortusznak legálisnak kell maradnia

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 3. 15:05

27 országban vizsgálták a terhességmegszakítás társadalmi elfogadottságát. Csak 4 országban vannak többségben az abortuszellenesek.

Az Ipsos közvélemény-kutatása 27 országban vizsgálta az abortusz társadalmi elfogadottságát. A kérdést az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése tette újra forró témává, amely eltörölte az abortuszhoz való alkotmányos jogot és a tagállamok döntésére bízta a szabályozást.

Az Ipsos 20 és fél ezer 75 év alatti felnőtt körében végezte a felmérést online formában 2022. június 24. és július 8. között. 

A megkérdezett felnőttek átlagosan 59 százaléka szerint az abortusznak minden vagy a legtöbb esetben legálisnak kellene lennie, míg 26 százalékuk szerint az abortusznak minden vagy a legtöbb esetben illegálisnak kellene lennie.

Azok, akik szerint legálisnak kellene lennie, 22 országban vannak többségben, köztük Magyarországon is. A magyarok 70 százaléka gondolja úgy, hogy az abortusznak minden vagy a legtöbb esetben legálisnak kell lennie.

A magyarországi megkérdezettek 14 százaléka szerint viszont illegálisnak kellene lennie, vagyis tiltani kellene a terhességmegszakítást. 16 százalékuk nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy milyen esetekben lehet engedélyezni az abortuszt a terhes nők számára. A megkérdezettek

  • 80 százaléka szerint akkor, ha a terhesség a nő életét vagy egészségét veszélyezteti (ez az álláspont minden országban többségben van);
  • 76 százaléka szerint akkor, ha a terhesség nemi erőszak következménye (ez az álláspont Malajzia kivételével minden országban többségben van);
  • 67 százaléka szerint akkor, ha a baba valószínűleg súlyos fogyatékossággal vagy egészségügyi problémákkal születik (ez az álláspont Malajzia és Japán kivételével minden országban többségben van).

A felmérésbe bevont országok közül négyben vannak többségben az abortuszt ellenzők: Peruban (48 százalék szerint a legtöbb esetben illegálisnak kellene lennie, és csak 31 százalék szerint legálisnak), Malajziában (45 százalék ellenzi 32 százalék ellenében), Indiában (49 százalék a 40-nel szemben), valamint Kolumbiában (44 százalék a 40-nel szemben). A Dél-afrikai Köztársaságban mindkét álláspontot a válaszadók mintegy 42 százaléka támogatta.

Nyitókép: Abortuszjogokért tüntető nők július 26-án Indianapolisban – Fotó: Jeremy Hogan/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

#Külföld#abortusz#ipsos#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk