Külföld

Szijjártó Péter az atomenergia mellett lobbizott New Yorkban

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 2. 9:09

A külügyminiszter szerint Magyarországnak érdeke, hogy a nukleáris energiával szemben fair, tisztességes megközelítés jöjjön létre.

Fontos, hogy az atomenergia semmilyen módon ne váljon áldozatává az ukrajnai háború miatt kialakult politikai válságnak és vitáknak, e nélkül ugyanis lehetetlen lenne az energiaellátási krízis megoldása – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a világban ma súlyos politikai és energiaellátási válság van, utóbbi megoldása, illetve az ambiciózus környezetvédelmi célok teljesítése pedig nem lehetséges a nukleáris energia felhasználása nélkül, ezért most különösen fontos, hogy az semmiképp ne válhasson a politikai viták áldozatává – idézte az MTI a minisztérium közleményét.

Magyarországnak érdeke, hogy a nukleáris energiával szemben fair, tisztességes megközelítés jöjjön létre, hogy azt semmifajta negatív diszkrimináció ne érhesse

– mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter az Atomsorompó Szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciájának általános vitáján vett részt, majd argentin és bangladesi kollégájával, Santiago Andrés Cafieróval és A. K. Abdul Momennel, illetve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával, Rafael Grossival találkozott.

A külügyminiszter szerint több nemzetközi szervezet és ország is hasonlóképpen gondolkozik erről az ügyről, mint Magyarország.

Hazánk és a NAÜ együttműködése példaszerű, a szervezet egyre fontosabb szerepet játszik a nukleáris energia békés, polgári célú felhasználásának megóvása érdekében. Bangladesben éppen atomerőmű építése zajlik, Argentína energiamixének pedig már most szintén fontos eleme a nukleáris energia

– tette hozzá Szijjártó.

A magyar külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy az argentin és a bangladesi külügyminiszterrel és a NAÜ főigazgatójával megállapodtak, hogy összefognak annak érdekében, hogy a nukleáris energia semmilyen módon ne válhasson a világban jelenleg zajló politikai válság és politikai viták áldozatává.

Az új Orbán-kormányban Szijjártó Péterhez került paksi atomerőmű bővítésének ügye.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#szijjártó péter#külügyminiszter#külügy#atomenergia#paks 2

Címlapról ajánljuk