Több százezer ukrán kötelező kitelepítését rendelte el Volodimir ZelenszkijSokan ugyanakkor nem akarják hátrahagyni az otthonukat. Az ukrán elnök azt ígérte, hogy mindenki kárpótlást kap majd.
Külföld

Több százezer ukrán kötelező kitelepítését rendelte el Volodimir Zelenszkij

rtl.hurtl.hu

2022. július 31. 6:32

Sokan ugyanakkor nem akarják hátrahagyni az otthonukat. Az ukrán elnök azt ígérte, hogy mindenki kárpótlást kap majd.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este elrendelte a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kötelező kiürítését.

Az államfő videóüzenetében elmondta: 

a háború jelenlegi szakaszában Oroszország legfőbb fegyvere a terror.

A területen – ahol jelenleg ádáz harc dúl – még mindig százezrek élnek.

„Minél többen elhagyják Donyecket, annál kevesebb embert tud megölni az orosz hadsereg” – tette hozzá Zelenszkij, aláhúzva, hogy a lakosság tiltakozása ellenére az evakuáció elkerülhetetlen.

Hangsúlyozta: a távozók kárpótlást fognak kapni.

Az elnök azt kérte az ukránoktól, hogy beszéljenek a régióban élő ismerőseikkel, és győzzék meg őket a távozás szükségességéről.

Ukrán hírforrások szerint Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta: az evakuációra még tél előtt sort kell keríteni, mert a térség gázellátását ellehetetlenítették.

Nyitókép: Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóház a Donyeck megyei Csasziv Jar településen 2022.július 10-én. Az ötszintes épületben legkevesebb 15 ember életét vesztette és sokan megsebesültek – Fotó: MTI/AP

 

#Külföld#volodimir zelenszkij#orosz-ukrán háború#ukrajna#kitelepítés

Címlapról ajánljuk