Külföld

Meghalt Ukrajna egyik leggazdagabb embere Mikolajiv bombázásában

rtl.hurtl.hu

2022. július 31. 16:14

A polgármester szerint még sosem bombázták az oroszok ilyen hevesen a dél-ukrajnai várost. A gabonamágnás Olekszij Vadaturszkijt és feleségét otthonukban ölték meg.

Éjszaka rakétatalálat érte Olekszij Vadaturszkij gabonakereskedő és feleségének mikolajivi otthonát, a házaspár meghalt – adta hírül a BBC az ukrán média beszámolóira hivatkozva. A 74 éves Vadaturszkij az ország egyik leggazdagabb üzletembere volt, vagyonát a Forbes 2020-ban 450 millió dollárra, azaz mintegy 178 milliárd forintra becsülte.

Vadaturszkijé volt a Nibulon nevű, gabonakivitellel foglalkozó cégcsoport, korábban Ukrajna hőse érdemrenddel tüntették ki.

A mikolajivi polgármester, Olekszandr Szenkevics szerint eddig még sosem bombázták az oroszok ilyen hevesen a dél-ukrajnai várost, amely a Fekete-tenger közelében, Odessza és Herszon között fekszik. A támadásban lakóépületek semmisültek meg, de tetemes károk estek egy szállodában, egy sportlétesítményben, két iskolában és egy benzinkútban is.

Vitalij Kim, a régió kormányzója a Telegramon azt írta, Vadaturszkij nagyon sokat tett Mikolajivért és Ukrajnáért a mezőgazdaság és a hajóépítő ipar fejlesztésével, „a régió fejlesztésében elért érdemei felbecsülhetetlenek”.

Ukrajna és Oroszország egyaránt rengeteg búzát és egyéb gabonát exportálnak, de a háború ellehetetlenítette a kivitelt, ami nagyban hozzájárult az élelmiszerárak világszerte tapasztalható növekedéséhez, és egyes sebezhető országokat az éhínség rémével fenyeget. A háborús felek a múlt héten megállapodást írtak alá Törökországban a gabonakivitel megkönnyítéséről az élelmiszerválság enyhítése érdekében, ám az orosz támadások a jelek szerint nem szűnnek, és az export a biztonsági ellenőrzések miatt is akadozik. 

Törökország azonban vasárnap jelezte, hogy az első gabonaszállító hajó hétfő reggel indulhat Odesszából.

Nyitókép: Twitter

 

 

#Külföld#ukrajna#bombázás#orosz-ukrán háború#élelmiszerválság#gabona#halál#mikolajiv

Címlapról ajánljuk