Külföld

Két szaúdi nő holttestét találták meg egy sydney-i lakásban, értetlenül áll a rendőrség az eset előtt

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 18:35

Rejtélyes ügyben kérte a rendőrség a lakosok segítségét. 

Azonosította az ausztrál rendőrség azt a két nőt, akiknek a holttesteit egy sydney-i lakásban találtak meg még június elején – írja a BBC.

A 24 éves Asra Abdullah Alsehlit és a 23 éves Amaal Abdullah Alsehlit június 7-én találták holtan, külön ágyban fekve, otthonukban, Canterbury külvárosában.

A rendőrség – akiket jóléti ellenőrzés céljából hívtak az ingatlanhoz – akkor azt mondta, hogy a nők feltehetően május elején haltak meg, a széleskörű vizsgálatok ellenére azonban még mindig nem tudják, hogy hogyan és miért, külsérelmi nyomokat ugyanis nem találtak rajtuk. 

A nővérek 2017-ben költöztek Ausztráliába Szaúd-Arábiából, és valószínűleg menedékjogot kértek – számolt be a The Sydney Morning Herald. A rendőrség ezt nem volt hajlandó megerősíteni, mondván, nem nyilatkoznak tartózkodási státuszról. Egy emberi jogi szervezet ugyanakkor azon az állásponton van, hogy ki kell deríteni, a nők családon belüli erőszak vagy a nőkre vonatkozó szigorú törvény miatt menekültek-e el az országukból. 

A rendőrség közölte, hogy kapcsolatba léptek a nők családjával, amely segíti őket a nyomozásban.

Lina al-Hathloul, az ALQST szaúdi emberi jogi szervezet megfigyelési és kommunikációs vezetője szerint „nem ez lenne az első eset”, hogy szaúdi nőket külföldön öltek meg, miután elmenekültek a családon belüli erőszak elől.

„Szaúd-Arábiában nincs védelem a családon belüli erőszak áldozatává vált nők számára, ezért külföldre menekülnek” – mondta a BBC-nek.

Hozzátette: nem mondja, hogy itt is ez a helyzet, csak azt, hogy alapos vizsgálatra van szükség. „Frusztráló, hogy semmilyen információval nem rendelkezünk”.

A Sydney Morning Herald szerint már korábban is voltak arra vonatkozó jelek, hogy valami nincs rendben a két nő körül: tavaly elmondták, hogy szerintük valaki belenyúlt az ételeikbe, amiket házhoz rendeltek. 

Egy vízvezeték-szerelő, aki szintén volt a lakásnál, úgy véli, „valami rejtélyes dolog történt”, és hogy korábban is hívták már a rendőrséget, mert aggódtak a két nő miatt.

Az új-dél-walesi rendőrség szerdán ismételten a nyilvánossághoz fordult, mondván, „bármilyen információ” kulcs lehet az ügy megoldásához.

Nyitókép: NSW Police Force / Facebook

#Külföld#szaúdi#szaúdi nők#rendőrség#sydney#ausztrália#holttest

Címlapról ajánljuk