Külföld

Fordulat minden idők egyik legrejtélyesebb ügyében: DNS alapján azonosították a 70 éve megtalált „somertoni férfit"

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 8:04

A holttestet 74 éve találták meg, zsebében kódolt üzenettel. A mellkasán egy meggyújtatlan cigaretta pihent.

Ausztrália egyik legrejtélyesebb ügyében történt előrelépés, írta a Daily Mail. 74 évvel ezelőtt egy tengerparton, kódolt üzenettel a zsebében találták meg egy azóta csak „somertoni férfiként” említett személy holttestét. 

A teljesen felöltözött holttestet 1948. december 1-jén fedezték fel az adelaide-i Somerton Park strandja közelében, a partfalnak dőlve. A mellkasán egy meggyújtatlan cigaretta pihent. A boncolás megállapította, hogy megmérgezték, de a holttestet soha nem azonosították, mivel egyetlen családtag sem jelentkezett érte.

A férfi tökéletesen vasalt, kétsoros öltönyt és nyakkendőt viselt; a holmijai között egy kódolt üzenet és egy perzsa verseskötet indította el azt az összeesküvés-elméletet, hogy hidegháborús kém volt, illetve hogy egy volt szeretője gyilkolta meg.

Több mint 70 évvel később Derek Abbott, az Adelaide-i Egyetem kutatója Carl „Charles” Webbként azonosította. Webb 43 éves elektromérnök-műszerész volt Melbourne-ből.

Abbott professzor Colleen Fitzpatrick amerikai genealógussal közös kutatásában egy, a rendőrség által az 1940-es években készített gipszmaszkból származó hajszálakat használt fel a DNS-profil elkészítéséhez. Miután felépítettek egy mintegy 4000 emberből álló családfát, Abbott és Fitzpatrick szombaton áttörést ért el: sikeresen összevetették a hajból származó DNS-t Webb távoli rokonainak mintáival.

A családfát kitöltve sikerült megtalálnunk egy háromszoros első unokatestvért az anyai ágon

– mondta Abbott, aki szerint ez olyan érzés volt, mintha felmászott volna a Mount Everestre.

Webb hat gyermek közül a legfiatalabbként született 1905. novemberben Melbourne-ben. Halotti anyakönyvi adatok vagy fényképek nem állnak rendelkezésre róla. Abbott szerint kapcsolatot találtak Webb és a T. Keane név között is, utóbbi a somertoni férfi nyakkendőjére volt nyomtatva. Carl Webbnek ugyanis volt egy Thomas Keane nevű sógora, aki mindössze 20 percnyi autóútra lakott tőle Victoria államban.

A kutatók arra is találtak lehetséges magyarázatot, hogy a férfi miért volt Adelaide-ben.

Bizonyítékunk van arra, hogy a férfi elvált a feleségétől, aki Dél-Ausztráliába költözött, így valószínűleg azért jött, hogy felkutassa őt

 – mondta.

Tavaly májusban a dél-ausztráliai rendőrség exhumálta a somertoni férfi holttestét, a szakértők azonban nehézségekbe ütköztek a DNS elemzésével a kevés összehasonlító minta miatt. A dél-ausztráliai rendőrség – amely párhuzamosan nyomozást folytat – még nem ellenőrizte Abbott eredményeit.

Carl Webb élete első szakaszáról kevés adat van, fényképeket sem nyilvános adatbázisokban, sem a vélt rokonok albumaiban nem találtak róla. Webb felesége Dorothy Robertson volt, az utolsó ismert feljegyzés róla egy 1947 áprilisában készült bírósági értesítés, amikor a nő bírósághoz fordult, hogy beadja a válókeresetet, mert a férfi eltűnt.

Robertson az 1951-es dokumentumok szerint a dél-ausztráliai Bute-ba költözött, 144 kilométerre északkeletre Adelaide-től. Abbott szerint Webb szeretett lóversenyekre járni és fogadni, a férfi könyvében talált rejtélyes kód pedig a lónevekhez kapcsolódhat. Webb a költészetet is szerette, ezért lehetett nála egy perzsa verseskötet.

Nyitókép: ausztrál rendőrség

 

 

#Külföld#ausztrália#somertoni férfi#holttest

Címlapról ajánljuk