Külföld

Az osztrák kancellárral vetetnék elő Orbán Viktort szombati beszéde miatt

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 7:13

Rasszista kirohanásról ír az osztrák lap. A  Nemzetközi Auschwitz Bizottság „riadalmát és elborzadását” fejezte ki.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság „riadalmát és elborzadását” fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök rasszista kirohanásai miatt. Ezzel kapcsolatban Christoph Heubner, a berlini központú, 19 országot képviselő bizottság alelnöke elvárásokat fogalmazott meg Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellárral szemben, aki csütörtökön Bécsben fogadja a magyar miniszterelnököt. A Kronen Zeitung cikke szerint Heubner azt várja el Nehammertől, hogy mondja el a magyar kormányfőnek, 

hogyan értékelik az Európai Unión belül az ő rasszista kirándulásait Európa múltjába és jövőjébe.

Heubner rámutatott: Nehammer az első európai politikus, akinek lehetősége van Orbánnal beszélni az elhangzottakról. „Az Európai Unió jól teszi, ha továbbra is a lehető legnagyobb mértékben elhatárolódik Orbán rasszista alaphangjától, és világossá teszi a világ számára, hogy egy Orbán Viktornak nincs jövője Európában” – hangsúlyozta a holokauszt-túlélők képviselője.

Heubner szerint Orbán mondatai a holokauszt túlélőit saját kirekesztésük és üldöztetésük sötét időszakára emlékeztetik. Korábban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége már komoly aggodalmát fejezte ki a miniszterelnök beszédével kapcsolatban, de kritikát fogalmazott meg Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén elhangzott beszédében úgy fogalmazott: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” 

A Kronen Zeitung hozzáteszi: a többek között a nemzetiszocialisták által használt elképzelés, miszerint különböző emberi fajok léteznek, tudományosan tarthatatlan, és a rasszista világnézet része. Ez az ideológia tévesen tulajdonít bizonyos tulajdonságokat egész embercsoportoknak olyan külső különbségek alapján, mint például a bőrszín.

Karl Nehammer egyelőre nem kommentálta Orbán szombati beszédét. A csütörtöki látogatás bejelentésekor a kancellár az Orbánnal való összhangot hangsúlyozta az illegális migráció elleni küzdelemben, Magyarországot pedig fontos szomszédnak és partnernek nevezte.

Kedden interjút adott az RTL Híradójának Hegedüs Zsuzsa szociológus, aki kedden nyílt levélben jelentette be lemondását miniszterelnöki megbízotti posztjáról. Döntését levelében azzal indokolta, hogy vállalhatatlannak tartja Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédét, amelyben a fajok keveredéséről értekezett. A beszélgetést itt nézheti meg:


Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#orbán viktor#ausztria#bécs#auschwitz bizottság#fajelmélet#tusványos

Címlapról ajánljuk