külföld

Ausztriában augusztustól a koronavírus-fertőzötteknek nem kell karanténba vonulniuk

rtl.hurtl.hu

2022. július 26. 19:59

Ha nincsenek tüneteik és hordanak FFP2-es maszkot, akkor szabadon mászkálhatnak.

Ausztriában augusztus elsejétől eltörlik a koronavírus-járvány miatt bevezetetett karanténkötelezettséget – jelentette be kedden Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter.

Az új szabályozás értelmében a fertőzöttek elhagyhatják otthonukat, amennyiben nem tapasztalnak tüneteket. Ugyanakkor FFP2 típusú maszkot kell viselniük, kivéve, ha a szabadban vannak és másoktól kétméteres távolságot tudnak tartani.

Rauch a járvány egy új fejezetéről beszélt, amelyben az oltásoknak és gyógyszereknek köszönhetően az ország fel tudja venni a küzdelmet a betegséggel. Katharina Reich tiszti főorvos hozzátette, hogy a koronavírus a belátható jövőben még jelen lesz és erre be kell rendezkedni.

A tárcavezető ugyanakkor óvatosságra intett. Kijelentette, hogy az enyhítés dacára, aki beteg, annak otthon kell maradnia.

A karantént elhagyó fertőzöttekre mindemellett további korlátozások is érvényesek, így nem tehetnek kórházi látogatásokat, s nem léphetnek be idősotthonokba. A kormány tervezete viszont kivételként említi, hogy ezen intézmények fertőzött dolgozói maszkot viselve folytathatják munkájukat.

Ausztriában jelenleg heti átlagban százezer lakosra mintegy 900 fertőzött jut.

Nyitókép: Jan Hetfleisch / Getty Images

#külföld#koronavírus#ausztria#covid#karantén

Címlapról ajánljuk