külföld

„Barbárság” – Rakétatámadás érte Odessza kikötőjét

rtl.hurtl.hu

2022. július 24. 10:27

A támadás egy nappal azután történt, hogy Moszkva és Kijev megállapodást kötött az ukrán gabonaexport újraindításáról, és az oroszok vállalták, hogy nem támadják az arra használt kikötőket. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „barbársággal” vádolta Oroszországot, miután két rakéta csapódott az ukrajnai Odessza kikötőjébe, alig 12 órával azután, hogy Moszkva és Kijev egy olyan megállapodást írta alá, ami lehetővé teszi az ukrán gabonaexport újraindítását. A megállapodásban Moszkva vállalta, hogy nem támadja a gabonaexportban részt vevő kikötőket, amelyek közül az odesszai a legfontosabb.

Az ukrán államfő szerint az orosz rakétatámadás azt bizonyítja, hogy Oroszországban nem lehet megbízni. Az ukrán hatóságok közlése szerint az oroszok négy rakétát lőttek ki Odesszára egy hadihajóról. Kettőt megsemmisített az ukrán légvédelem, kettő pedig a kikötőbe csapódott. A támadásban gabonasilók nem sérültek meg.


Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a támadás „erős kétségeket ébreszt” azzal kapcsolatban, hogy Oroszország mennyire veszi komolyan a megállapodás betartását. Hasonlóan nyilatozott Liz Truss brit külügyminiszter is, aki „visszataszítónak” nevezte a támadást, ami szerinte azt bizonyítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökben nem lehet megbízni.

Oroszország nem nyilatkozott a támadással kapcsolatban. A török védelmi miniszter ugyanakkor közölte: orosz védelmi tisztségviselők azt mondták a török kormánynak, hogy „semmi közük nem volt” az Odessza elleni rakétatámadáshoz.

António Guterres ENSZ-főtitkár jelentős diplomáciai sikerként jellemezte a pénteken aláírt megállapodás létrejöttét, amiről már hónapok óta tárgyalt Kijev és Moszkva, az ENSZ, valamint Törökország közvetítésével. Guterres kijelentette, hogy egy ilyen megállapodás „példa nélkülinek” számít két háborúzó ország között, és ezzel elkerülhető lesz egy globális élelmiszerválság, valamint az élelmiszerárak további emelkedése.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, és az ellenük indított orosz háború miatt nagyjából húszmillió tonna gabona rekedt az ukrán raktárakban. Az ENSZ becslése szerint a háború miatt majdnem ötvenmillió ember került az éhezés szélére. Az ENSZ reménye szerint Ukrajna heteken belül havonta ötmillió tonna gabonát tud újra exportálni.

Nyitókép: Twitter / Mustafa Nayyem

#külföld#orosz-ukrán háború#odessza#ukrajna#rakétatámadás#oroszország

Címlapról ajánljuk