Külföld

Megállapodott Moszkva és Kijev, újraindul az ukrán gabonaexport, a hírre csökkenni kezdett a gabona ára

rtl.hurtl.hu

2022. július 22. 17:58

Az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt több tízmillióan kerültek az éhezés közelébe. 

Megállapodást írt alá Ukrajna és Oroszország pénteken Isztambulban, ami lehetővé teszi az ukrán gabonaexport újraindítását. A Dolmabahçe Palotában tartott ünnepélyes aláíráson ott volt az ENSZ főtitkára, valamint a török elnök is, aki kulcsszerepet játszott a megállapodás megkötésében. A hírre a BBC cikke szerint esni kezdett a gabona világpiaci ára.

António Guterres ENSZ-főtitkár jelentős diplomáciai sikerként jellemezte a megállapodás létrejöttét, amiről már hónapok óta tárgyalt Kijev és Moszkva, az ENSZ, valamint Törökország közvetítésével. Guterres kijelentette, hogy egy ilyen megállapodás „példa nélkülinek” számít két háborúzó ország között, és ezzel elkerülhető lesz egy globális élelmiszerválság, valamint az élelmiszerárak további emelkedése.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy Ukrajna megkezdhesse a gabona, valamint a napraforgómag exportját három fekete-tengeri kikötőből. Az első hajók a remények szerint már szombaton elindulhatnak.

A Kijev és Moszkva közötti megállapodás értelmében az ENSZ munkatársai, valamint török és ukrán tisztségviselők fogják ellenőrizni a hajók megrakodását, majd azokat ukrán hajók fogják átvezetni a Fekete-tenger aláaknázott részein, egy előre kijelölt útvonalon.

A hajók ezután a Boszporusz-szoroson keresztül folytatják útjukat, miközben mozgásukat az ENSZ, Oroszország, Törökország és Ukrajna képviselői közösen követik. Az Ukrajna felé visszatérő hajókat pedig közösen nézik át, hogy biztosítsák, azok nem szállítanak fegyvereket az ukránoknak. Kijev és Moszkva abban is megegyezett, hogy nem indítanak támadásokat a megállapodásban érintett kereskedelmi hajók ellen.

A megállapodás lehetővé teszi Oroszországnak is, hogy folytassa élelmiszer- és műtrágyaexportját.

Guterres a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a megállapodás valószínűleg a legfontosabb dolog, amit az ENSZ vezetőjeként csinált. A főtitkár kiemelte, a megállapodással egyáltalán nem jutalmazzák Oroszországot, ami így újra megkezdheti a műtrágya és élelmiszerexportot, hozzátéve, hogy Moszkva sokkal többet keres az üzemanyagexporttal.

Az ENSZ-főtitkár „reménysugárként” jellemezte a megállapodást, amivel elkerülhető lehet egy globális élelmiszerválság, és éhezés. Guterres hozzátette: nem az volt a fontos, hogy milyen haszna van ebből Ukrajnának, vagy Oroszországnak, hanem az, hogy az mit jelent a világnak.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, és az ellenük indított orosz háború miatt nagyjából húszmillió tonna gabona rekedt az ukrán raktárakban. Az ENSZ becslése szerint a háború miatt majdnem ötvenmillió ember került az éhezés szélére. Az ENSZ reménye szerint Ukrajna heteken belül havonta ötmillió tonna gabonát tud újra exportálni.

Nyitókép: Gabonát töltenek egy hajóba egy ukrán kikötőben, 2013-ban. Fotó: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#gabona#búza#export#élelmiszerválság

Címlapról ajánljuk