Külföld

Halálos kór jelent meg Ghánában, csaknem százan kerültek karanténba

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 15:55

A nyugat-afrikai ország megerősítette, hogy ketten már biztosan az ebolához hasonló, marburgi vírus miatt haltak meg. 

Ketten meghaltak az erősen fertőző marburg-vírus miatt Ghánában – írta a BBC a nyugat-afrikai ország tájékoztatása alapján. A betegség ugyanabba a családba tartozik, mint az ebolát okozó vírus. 

A nyugat-afrikai ország egészségügyi tisztviselői szerint jelenleg 98 ember van karanténban, felmerült ugyanis annak a gyanúja, hogy kapcsolatba léptek az áldozatokkal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) méltatta Ghána gyors reagálását.

„Határozott fellépés nélkül könnyen kicsúszik a hatóságok ellenőrzése alól a marburg-vírus” – mondta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója. 

A fertőzésre még nincsen kezelés, de az orvosok tapasztalatai szerint a nagy mennyiségű folyadék bevitele, valamint a konkrét tünetek kezelése javítja a beteg túlélési esélyeit.

A vírus a gyümölcsdenevérektől terjed az emberekre és testnedvek átvitelével terjed emberek között.

A betegség lefolyása súlyos, gyakran végzetes, tünetei pedig 

  • fejfájás, 
  • láz, 
  • izomfájdalmak, 
  • vérhányás 
  • vérzés.

A hatóságok arra figyelmeztették az embereket, hogy maradjanak távol a barlangoktól és főzzenek meg minden húskészítményt alaposan.

Ez egyébként a második alkalom, hogy a marburg-vírust azonosították Nyugat-Afrikában. Tavaly egy megerősített eset volt Guineában, de abból végül nem lett járvány, 2005-ben viszont a vírus több mint 200 ember halálát okozta Angolában.

Az első marburg-járvány Németországban volt 1967-ben, akkor heten haltak meg a betegségben, egy laboratóriumba kísérleti céllal importált majmokról terjed át az emberekre. A névét a is a német városól kapta, ahol az eset történt. 

Nyitókép: Kutatók már vizsgálják egy ideje, hogy miként terjedhet át a marburgi vírus a denevérekről az emberre – Fotó: Bonnie Jo Mount/The Washington/Getty Images

#Külföld#ghána#marburgi vírus#járvány#afrika

Címlapról ajánljuk