Külföld

Magyar katonák bevonulásától tart egy ukrán képviselő, a külügy megmagyarázta Szijjártó Péter nyilatkozatát

rtl.hurtl.hu

2022. július 17. 11:41

Nincs olyan forgatókönyv napirenden, ami alapján a magyar honvédség átlépné az ukrán határt.

A magyar külügyminisztériumnak meg kellett nyugtatnia egy ukrán politikust, aki úgy értelmezte Szijjártó Péter nyilatkozatát, hogy Magyarország katonákat küldhet Ukrajnába.

A Blikk szerint a félreértésre okot adó nyilatkozatban a magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy vannak vészhelyzeti forgatókönyvek arra az esetre, ha a háború elérné Kárpátalját és ezzel magyar emberek életét veszélyeztetné. Makszim Buzsanszki ukrán parlamenti képviselő egy Telegram-bejegyzésben azt írta, hogy a magyar külügynek magyarázatot kellene adnia arra, hogyan képzeli el az ukrajnai magyarok megvédését ukrán területen. Szerinte ez az eset pont olyan, mint amikor a szovjet Vörös Hadsereg 1939-ben a németekkel megállapodva betört Lengyelország területére.

A Külügyminisztérium közölte: hazánk szövetségeseivel együttműködve minden lehetséges humanitárius segélyt megad Ukrajnának, de semmilyen szinten nem hajlandó kockáztatni a háborúba való belesodródást. Egyetlen olyan forgatókönyv sincs napirenden, ami szerint a magyar honvédség átlépné az ukrán határt.

Szombaton az ukrán külügyminisztérium szóvivője arra kérte Orbán Viktort, hogy ne követelje a szankciók eltörlését, miközben az orosz hadsereg gyerekeket gyilkol.

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

#Külföld#ukrajna#szijjártó péter#orosz-ukrán háború#kárpátalja

Címlapról ajánljuk