Külföld

Ukrán külügy: Orbán Viktor ne követelje a szankciók eltörlését, amikor az orosz hadsereg gyerekeket gyilkol

rtl.hurtl.hu

2022. július 16. 16:01

Facebookon üzent Ukrajna külügyi szóvivője.

„Ukrajna nem ért egyet azzal az állítással, hogy a nemzetközi szankciók hatástalanok lennének Oroszországra”, írta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Facebookon. A politikus Orbán Viktor állítására reagált, aki arról beszélt: az Oroszország elleni szankciók elpusztíthatják Európa gazdaságát, ezért vissza kell vonni azokat. A kormányfő szerint Brüsszel tévedett, a szankciós politika a tervekkel ellentétes hatást váltott, amivel Európa nemcsak lábon, hanem egyenesen tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod.


Nikolenko szerint azonban a szankciókkal számon lehet kérni Oroszországot a háborús bűnök miatt, és gyengíteni a hadseregét. Arról beszélt: hibrid háború folyik, a Kreml pedig gázválságot idézett elő, hogy aláássa Európa jólétét.

A magyar miniszterelnöknek ne követelje az Oroszország elleni szankciók eltörlését, amikor az orosz hadsereg hidegvérrel mészárol le gyerekeket Vinnicjában, Harkivban és Mikolajivban

– tette hozzá. Szerinte a háború elhúzódása csak Oroszország felelőssége, és csak a közös fellépéssel lehet elérni, hogy Ukrajna, Magyarország és Európa is visszatérjen a normális kerékvágásba. Ezenfelül újabb szankciókat és katonai segélyt kért az EU-tól.

Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott: „Igent mondunk Ukrajna európai uniós tagságára, igent mondunk a békére és nemet mondunk a további szankciókra!”

Az energetikai helyzetről nemrég a Fókusz készített riportot:

Nyitókép: Orbán Viktor / Facebook

#Külföld#szankció#oroszország#ukrajna#hadsereg#külügy#üzenet

Címlapról ajánljuk