Külföld

Észak-Macedónia előtt megnyílhat az út az EU-tagság felé

rtl.hurtl.hu

2022. július 17. 13:53

Megszavazták, hogy rendezik a vitájukat Bulgáriával.

Észak-Macedóniában a 120 fős parlament 68 szavazattal elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében rendeznék a Bulgáriával folytatott vitát és megkezdenék az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat. Az ellenzék a szavazás idején kivonult a teremből – írja a Reuters.

Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök szerint az elfogadott javaslattal felgyorsul a csatlakozás folyamata. Kovacsevszki arról is tájékoztatott, hogy az első egyeztetések az EU-val kedden kezdődnek. A javaslat része volt, hogy az észak-macedón kormány elismeri az országban élő bolgár kisebbséget, ezért alkotmányt is módosítanak. a tervezet ugyanakkor nem követeli meg Bulgáriától a macedón nyelv elismerését.

Bulgária a megegyezés értelmében lehetővé teszi a szomszédos országnak, hogy elkezdjék a tárgyalásokat az unióval.

A szavazás előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is az országba látogatott, hogy nyomatékosítsa a törvény megszavazásának fontosságát. Az ellenzék továbbra is ellenzi a megszavazott törvényt, Hrisztijan Mickoszki, az ellenzéki VMRO-DPMNE vezetője, azt mondta, a pártja nem fogja támogatni a módosítást.

Ennek elfogadásához egyébként kétharmados többség szükséges.

Bulgária mindenesetre már visszavonta a vétóját és nem ellenzi az észak-macedón tárgyalásokat. A bolgár közvélemény ugyanakkor még mindig szkeptikus a macedón csatlakozás kérdésében, többen is tüntettek a kormány ellen.

Nyitókép: Husamedin Gina / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#eu#észak-macedónia#vita#európai unió

Címlapról ajánljuk