Külföld

Orbán Viktor nevével és születési dátumával regisztrált valaki Svájcban

rtl.hurtl.hu

2022. július 15. 14:04

A magyar kormányfő vélhetően nem vált karriert. Így mutatták be a svájci adminisztráció gyenge pontját.

Orbán Svájcban akar dolgozni – és senki sem gyanakszik, ezzel a címmel közölt cikket a svájci SRF.ch, az SRF rádió honlapja.  

A portál szerint valaki Orbán Viktor néven, 1963. május 31-i születési dátummal regisztrált az uniós munkavállalók adatbázisába. A magyar miniszterelnök is ezen a napon született. Az adatok jól kivehetőek a zürichi munkaügyi hivataltól kapott regisztrációs igazoláson, amely ahhoz szükséges, hogy az uniós állampolgár svájci munkáltatónál dolgozhasson. A dokumentumokat ide kattintva nézheti meg.

A Svájcban szerencsét próbáló Orbán Viktor vakolóként próbálna szerencsét. Jobban mondva vélhetően úgy sem.

Orbán Viktor nevével és születési dátumával regisztrált valaki Svájcban
A dokumentum egy lapja. – Fotó: SRF.ch


Egy ügyvéd – aki tudomást szerzett arról, hogy Orbán Viktor Svájcban vakolóként van bejegyezve – büntetőfeljelentést tett a magyar kormányfő ellen, mivel azt gyanítja, hogy a történetnek valami köze lehet piszkos pénzügyi ügyletekhez. A zürichi ügyészség szerint „a panaszos által bemutatott körülmények valóban furcsák, ha nem gyanúsak”, azonban nyomozást nem indítottak. 

„Összefoglalva, a büntetőeljárás megindításának feltételei semmilyen esetben sem teljesülnek” – idézte a lap a svájci ügyészséget. Orbán vakolóként való bejegyzése és pénzügyi tranzakciói között tehát nincs nyilvánvaló kapcsolat.

Egy svájci illetőségű férfi azonban e-mailben jelezte: 

Én csináltam. Egy vicc, ami azt bizonyítja, hogy a svájci állam nem úgy irányít, ahogyan kellene.

A férfit az SRF Rádió nem tudta elérni. Az Unia szakszervezetnél azonban hálásak neki: Bruna Campanello, a szervezet képviselője szerint az eset azt mutatja, hogy javítani kell az adatbázison, hogy ilyen esetek többé ne fordulhassanak elő.

Az adatbázis ahhoz nyújt segítséget, hogy ellenőrizhessék, nem fizetnek-e túl keveset az unióból érkező munkavállalóknak. Az adatbázisban azok regisztrálnak, akik Svájcban szeretnének dolgozni. Campanello szerint ez az adatbázis kulcsfontosságú: 

Ha az adatok nem helyesek vagy nem ellenőrizhetők, akkor nagyon nagy a visszaélések kockázata.

A megadott adatokat a kantoni hivataloknak nem kell ellenőrizniük. A szövetségi kormány is tisztában van vele, hogy az unióból érkező munkavállalók svájci regisztrációs eljárásával könnyen vissza lehet élni. Ezt az utat választhatja például egy olyan cég, amelyet korábban a túl alacsony bérek miatt megbírságoltak és eltiltottak. Más néven újra bejegyeztetheti magát, mondta Lukas Rieder, a bevándorlási államtitkárság munkatársa.

2023 elejére már minden cégnek egyértelműen azonosíthatónak kell lennie, például az azonosítószám megadásával. Rieder szerint fontolgatják a eljárás átalakítását, hogy még nehezebbé tegye a hamis nyilatkozatok megtételét. Emellett kiszűrnék a duplikált profilokat a rendszerből. Az azonban egyelőre nem világos, hogy az informatikai projekt mikorra várható, és mennyibe fog kerülni. Campanello szerint valami már megmozdult az ügyben, azonban szükségesnek látja a folyamat felgyorsítását. 

Nyitókép: SRF.ch

#Külföld#orbán viktor#svájc#regisztráció#ma

Címlapról ajánljuk