Külföld

Egyáltalán nincs vége a koronavírus-járványnak az Egészségügyi Világszervezet szerint

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 18:29

A WHO főigazgatója szerint a kormányoknak ismét alkalmazniuk kellene a jól bevált járványvédelmi intézkedéseket, például a maszkviselést.

Messze van még a koronavírus-járvány vége az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint, aki keddi sajtótájékoztatóján úgy vélte, a világ feladata továbbra is a járvány visszaszorítása.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben, a WHO Covid-19 vészhelyzeti bizottságának járványügyi értékelése kapcsán leszögezte: a Covid-19 továbbra is globális egészségügyi vészhelyzetnek minősül.

Hozzátette, hogy mivel növekszik a vírus miatt kórházban ápoltak száma, így a kormányoknak ismét alkalmazniuk kell a már jól bevált járványügyi rendelkezéseket módszereket, például a maszkviselést, szellőztetést és a kezelési eljárásokat.

Múlt hét pénteki ülésén a bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a világ több térségében nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, kiemelve, hogy e térségekben egyelőre nincsenek érvényben szigorúbb közegészségügyi rendelkezések.

A bizottság emellett hozzátette, hogy mivel csökkent a koronavírus-mintákon végzett génszekvenálások, illetve a tesztek száma, nehezebb felmérni az új vírusvariánsok hatásait, jóllehet az új mutációk akár veszélyesebbek is lehetnek a jelenlegieknél.

Még úgy is, hogy kevésbé követik figyelemmel a vírus terjedését, az utóbbi két hétben 30 százalékkal nőtt világszerte az újonnan regisztrált esetek száma, elsősorban az omikron variáns BA.4 és BA.5 alvariánsai miatt.

Ugyancsak kedden a WHO európai irodája a második emlékeztető oltás felvételét ajánlotta az időseknek és a veszélyeztetett csoportba tartozóknak. Hans Kluge, szervezet európai regionális igazgatója az ajánlást azzal indokolta, hogy a kontinensen nő az újonnan regisztrált koronavírusos megbetegedések száma.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#koronavírus#who#d

Címlapról ajánljuk