Külföld

Bevezetik a sorkötelezettséget egy NATO-tagállamban

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 16:15

Minden 18 és 27 év közötti férfit katonai szolgálatra köteleznek.

Lettországban minden 18 és 27 év közötti férfi állampolgár számára bevezetik a sorkötelezettséget – jelentette be hétfőn az ország védelmi minisztériuma a CNN szerint.

Az elkövetkező öt évben minden lett sorkötelezettnek választania kell a katonai szolgálat négy típusa közül: államvédelmi szolgálat, Nemzeti Gárda, szakaszparancsnoki egyetemi tanfolyam vagy alternatív szolgálat a Belügyminisztériumban, az Egészségügyi Minisztériumban vagy a Népjóléti Minisztériumban.

Az ebbe a korcsoportba tartozó női állampolgároknak ugyanezeket a lehetőségeket kínálják majd fel önkéntes alapon – tette hozzá a minisztérium közleménye.

Artis Pabriks lett védelmi miniszter szerint a lett lakosságnak fel kell ismernie, hogy a túlélés érdekében egyszerűen növelnünk kell a katonai kiképzésben részesült és harcra kész lakosság arányát. Ezzel csökkenteni lehet annak kockázatát, hogy Oroszország a kedve szerint lerohanhassa az egyébként NATO-tag Lettországot.

Pabriks hozzátette, hogy amikor Oroszország 2014-ben megszállta a Krím-félszigetet és Kelet-Ukrajna egy részét, arra késztette az országot, hogy jobban összpontosítson a fegyveres erők újrafegyverzésére és jobb harckészültségére.

A miniszter szerint ráadásul az orosz-ukrán háború új kihívásokhoz vezetett, ezért a hadsereg tartalékosainak számát növelni kell.

Nyilvánvalóvá vált, hogy kimerítettük a Nemzeti Gárda és a hivatásos szolgálat önkéntes szolgálati potenciálját, a katonai állomány létszámának további növelése pedig túlzott kockázatokkal jár. Ezért arra kell összpontosítanunk, hogy növeljük a lett lakosok számát, akik katonai konfliktus esetén képesek csatlakozni a védelmi erőkhöz

– fogalmazott a miniszter.

A sorozás két szakaszban, 2023 januárjában és júliusában kezdődik majd. A katonáknak egy évig kell majd szolgálniuk, beleértve egy hónap szabadságot is.

Az újoncok három hónapos alapkiképzésen és három hónapos szakirányú tanfolyamon vesznek részt, míg a fennmaradó hónapokat az egységekbe való beilleszkedésre és a kollektív kiképzésre fordítják. A tervek szerint minden új katona havi 400 euróig terjedő fizetést, ingyenes étkezést és szállást kap a hadsereg laktanyáiban.

A következő öt év során Lettország azt tervezi, hogy 50 ezer katonára növeli a harcképes lakosság arányát a Nemzeti Fegyveres Erőkben.

Nyitókép: Lett díszőrség Rigában / Getty Images

#Külföld#lettország#sorkatonaság#nato#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk