Külföld

Német külügyminiszter: Ha megengednék, hogy egy állam megtámadja a szomszédját, akkor egyetlen kis ország sem tudhatná magát biztonságban

rtl.hurtl.hu

2022. július 7. 21:31

Annalena Baerbock szerint a háború nemcsak Ukrajnát sodorta katasztrófába, hanem az egész világot felbolygatta.

A nemzetközi közösség segíteni fog abban, hogy Oroszország ukrajnai hadműveletének következményei ne destabilizáljanak más országokat – idézi az MTI Annalena Baerbockot, a német külügy vezetőjét, aki Balin, a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport külügyminisztereinek találkozóján szólalt fel.

Baerbock szerint ha az államoknak megengednék, hogy megtámadják szomszédjaikat, akkor egyetlen kis ország sem tudhatná magát biztonságban.

Nemcsak nekünk, európaiaknak kérdés, hogy miként kezeljük a brutális háborút Ukrajnában, mindez ugyanis a nemzetközi jogok, illetve a kisebb és közepes országok védelméről is szól – mondta a német diplomácia vezetője.

A kisebb nemzetek szorosan nyomon követik, hogy a nemzetközi közösség elfogadja-e azt, ha egy erősebb állam elfoglalja szomszédját. Amennyiben megengedjük ezt, egyetlen kisebb országnak sem lesznek békés álmai

– fogalmazott Baerbock.

Az Oroszország indította háborúról szólva kijelentette, hogy nemcsak Ukrajnát sodorta katasztrófába, de az egész világot teljesen felbolygatta. Mint mondta, azért utazott európai partnereivel Balira, hogy világossá tegyék: nem engedik át Oroszországnak a nemzetközi porondot. A globálisan fenyegető élelmezési válságról szólva hozzátette: nem fogják engedni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök káoszba döntse a világot.

Baerbock azt is elmondta, hogy a G20 hivatalos pénteki egyeztetésein a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) képviselői a megszokottól eltérően nem terveznek bilaterális kétoldalú megbeszéléseket Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Úgy fogalmazott:

Aki a nemzetközi békerendet bombázza, az ne számítson arra, hogy kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról tárgyalnak vele.

Balin rendezik meg november 15-én és 16-án a G20-at alkotó országok csúcstalálkozóját is, amely kapcsán már több vezető jelezte, hogy nem fognak az eseményre elmenni, ha Vlagyimir Putyin is ott lesz.

Nyitókép: Annalena Baerbock a sajtó munkatársainak nyilatkozik a G20-as találkozó előtt. Fotó: Britta Pedersen / Getty Images

#Külföld#g20#g7#annalena baerbock#németország#külügyminiszter#találkozó#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk