Külföld

Bevezethetik a hadigazdálkodást Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 12:27

Azt is a kormány mondhatná meg, hogy milyen munkarendben dolgozzanak a kijelölt cégek munkavállalói.

Kötelezheti a jövőben az orosz kormány a vállalkozásokat arra, hogy a hadsereget lássák el, és ennek érdekében a dolgozóikat túlóráztassák – az erről szóló törvényjavaslatok első olvasatát kedden fogadta el az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma.

A Reuters szerint a kilátásba helyezett intézkedésekkel lényegében hadigazdaságot vezetnek be Oroszországban, ami már csaknem 19 hete folytat Ukrajna ellen „különleges katonai műveletnek” nevezett háborút. Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes szerint jelentősen megnőtt a hadiipar terhelése, és ahhoz, hogy a fegyver- és lőszerellátást biztosítani tudják, „optimalizálni kell” a beszállítói lánc tagjainak működését is.

Az egyik beterjesztett törvényjavaslat szerint az állam „különleges gazdasági intézkedéseket” vezethet be, amellyel arra kötelezheti a vállalkozásokat, hogy termékeket és szolgáltatásokat biztosítsanak a hadsereg számára. A másik törvényjavaslat a munka törvénykönyvét egészíti ki azzal, hogy a kormány joga lesz meghatározni, hogy a kijelölt cégek dolgozóinak milyen munkarendben kell dolgozniuk, és mikor kaphatnak szabadnapot.

A hadseregnek bedolgozó vállalkozások munkavállalóit éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkavégzésre is kötelezhetik, de Boriszov azt igyekezett hangsúlyozni a képviselők előtt felszólalva, hogy az intézkedést nem fogják kiterjedten alkalmazni, a dolgozókat pedig pluszpénzzel kárpótolják.

A törvényjavaslatokat még kétszer kell szavazásra bocsátani a Dumában, majd el kell fogadnia a felsőháznak, végül alá kell írnia Vlagyimir Putyin elnöknek ahhoz, hogy hatályba lépjen.

Nyitókép (archív): Sasha Mordovets/Getty Images

#Külföld#oroszország#hadigazdálkodás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk