Külföld

Egymásnak estek a német kormánypártok amiatt, hogy milyen járványügyi szabályokat vezessenek be ősztől

Mohos MátéMohos Máté

2022. július 5. 8:43

Közben kiderült, hogy az erre kijelölt szakértői csoport nem tud túl sok támpontot adni.

Folyamatosan növekszik a koronavírusos betegek száma Németországban, a kormány pedig már most készül arra, hogy milyen szabályokat vezessen be a hidegebb őszi hónapokban, amikor várhatóan méginkább felgyorsul a járvány terjedése.

A Local szerint a szociáldemokrata egészségügyminiszter, Karl Lauterbach, és a liberális igazságügyminiszter, Marco Buschmann között folyik a vita arról, hogy kéne ennek nekifogni. Buschmann pártja, az FDP minimális lezárásokat szeretne, míg Lauterbachék (SDP) azt, hogy a tartományok maguk szigoríthassanak, ha úgy látják jónak.

Lauterback az iskolák bezárását, és a korábbi védettségi követelmények visszahozatalát is támogatná.

Az SPD más politikusai és az ellenzéki CDU/CSU szerint viszont inkább a rendszeres tesztelésre kéne hagyatkozni a korlátozások helyett.

Pénteken bemutatta jelentését az a 18 szakértőből álló csoport is, amely hónapokon keresztül elemezte a korábbi korlátozások hatásait. Túl sok konkrétum nem derült ki a jelentésből: nagyjából csak azt tudták teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a helyesen viselt FFP2-maszkok csökkentik a fertőzés kockázatát, a védettségi igazolványok és a lezárások hatása pedig egy idő után gyengülni kezdett.

Ők is azt javasolják, hogy a jövőben a védettségi igazolások helyett inkább a folyamatos tesztelés legyen a középpontban.

A CNBC még 2020-ban készített részletes elemzést a német járványkezelésről. Ebben azt írták, hogy az ország vezetése sikeres volt a járványkommunikációban és az egészségügyi rendszer tehermentesítésében, de a lezárások enyhítésében és az intézkedések bevezetésében nem remekeltek.

Nyitókép: Christian Charisius / picture alliance via Getty Images

#Külföld#járvány#covid#németország#politikus

Címlapról ajánljuk