Külföld

Az Európai Parlament pártjai összefognak a magyar vétó ellen

rtl.hurtl.hu

2022. július 5. 8:13

Ötpárti összefogás Magyarországgal szemben.

Az Európai Parlamentben öt párt közös állásfoglalás-tervezetben tiltakozik a magyar vétó ellen és azt javasolják, hogy hagyják ki Magyarországot a társaságiadó-minimumról szóló nemzetközi megállapodásból – írja az AFP-re hivatkozva a Népszava.hu.

Az Európai Parlament (EP) ötpárti állásfoglalás-tervezetéről szerdán fognak szavazni a képviselők.

A javaslat szélsőséges esetben megszüntetné a nemzeti vétó lehetőségét, valamint áttérnének a minősített többségi szavazásra adózási ügyekben. Megjegyzik: uniós jogszabályok bizonyos esetekben erre már most is lehetőséget adnak. Az OECD keretében létrejött egyezség 15 százalékban határozza meg a globális társaságiadó-minimumot. Ezt már 137 ország támogatja, az Unió pedig egységesen szeretett volna csatlakozni a megállapodáshoz. Ehhez minden tagállam beleegyezése szükséges. Magyarország először jelezte a csatlakozási szándékát, majd hirtelen visszavonta azt.

A kormány szerint ennek gazdasági okai vannak.

A 15 százalékos adókulcs bevezetésével az EU évente 64 milliárd euróval növelhetné társaságiadó-bevételeit. A magyar vétó miatt azonban állandósulnak a káros adózási gyakorlatok és társadalmi igazságtalanságok – írja az ötpárti állásfoglalás-tervezet, amelyet aláírtak a kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbaloldaliak.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#európai parlament#vétó#magyarország#eu#európai unió

Címlapról ajánljuk