Külföld

A donyecki szakadár területeken már orosz útleveleket osztogatnak

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 21:48

Luhanszkban, a szintén csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaság székhelyén pénteken nyílt meg orosz útlevelek kiadását intéző iroda.

A terület hivatalosan jelenleg is Ukrajnához tartozik, független köztársaságként csak Oroszország és Szíria ismeri el a Donyecki Népköztársaságot. Ennek ellenére pénteken elkezdték a területen az orosz útlevelek kiosztását – írja az MTI.

A Moszkva-barát donyecki szakadárok belügyminisztériumának pénteki közlése szerint a térség székhelyén, Donyeck városában a helyi bevándorlási hatóság két okmányirodájában kezdték meg az iratok kiadását azoknak, akik korábban könnyített eljárásban jelentkeztek orosz állampolgárságért. A tárca hozzátette, hogy szintén helyben lehet majd igényelni orosz állampolgárságot is.

A tájékoztatás szerint júliusban a tervek szerint a szeparatista területen fekvő Harcizszk, Enakijevo és Mangus településeken is nyitnak okmányirodákat. A szakadárok hozzátették, hogy a térség ukrán csapatoktól való felszabadításának függvényében további településeken is nyitnak hasonló irodákat.

Luhanszkban, a szintén csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaság székhelyén szintén pénteken nyílt meg orosz útlevelek kiadását intéző iroda.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy korábban csak az oroszországi Rosztov megye négy helyszínén lehetett átvenni az ukrán szakadárok területeiről igényelt orosz útleveleket. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 24-én írt alá rendeletet a könnyített honosítás lehetőségének kiterjesztéséről a luhanszki és donyecki régiók lakosai számára.

Nyitókép: A Donyecki Népköztársaság tisztviselője Szentpéterváron; fotó: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#donyecki népköztársaság

Címlapról ajánljuk