Külföld

Eddig csak négyszer szabtak ki olyan súlyos büntetést Franciaországban, mint amit a párizsi merénylő, Salah Abdeslam kapott

rtl.hurtl.hu

2022. június 30. 6:36

A 2015-ös merényletsorozat fővádlottja tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi dzsihadista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját, Salah Abdeslamot, a párizsi különleges esküdtszék, írja az MTI.

A tíz hónapig tartó per végén az öt terrorelhárítási bíróból álló különleges esküdtszék a fővádlottra a francia büntetőjog legsúlyosabb büntetését szabta ki, amelyet eddig csak négy alkalommal alkalmaztak a bíróságok.

A legvéresebb franciaországi terrortámadásban a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, egy ember halálát okozva, Párizs belvárosában pedig egy másik, háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán 39 embert öltek meg, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg, és csaknem hétszázat megsebesített. A dzsihadisták egy része öngyilkos merénylőként halt meg, többekkel a kommandósok végeztek.

A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára, amelynek az egyik, Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, abban a támadásban 32-en vesztették életüket.

A támadás estéjén Abdeslam szállította a helyszínre a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt, majd Párizs északi részén hagyta a gépkocsit. Ezután az egyik déli elővárosban, Chatillonban töltötte az éjszakát. A robbanóövét, amellyel a vád szerint feltételezhetően a metróban kellett volna felrobbantania magát, tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy kukában.

A 32 éves, francia állampolgárságú fővádlott a perben azt vallotta, hogy egy kávéház volt a számára kijelölt célpont, ahol emberiességi megfontolásból nem indította be a robbanóövét. Ugyanakkor a szakértői vélemény azt állapította meg, hogy a szerkezet nem működött. Ez  az esküdtszék szerint komolyan megkérdőjelezi azt, amit Salah Abdeslam állított.

Nyitókép:  Li Yang/China News Service via Getty Images

 

 

#Külföld#iszlám állam#salah abdeslam#bataclan#terroristák#párizs#dzsihádisták#párizsi terrortámadás#életfogytiglan#tényleges életfogytiglan#ítélet

Címlapról ajánljuk