Külföld

Törökország „megkapta, amit akart”, a finnek és a svédek szinte mindenbe belementek a NATO-tagságért cserébe

rtl.hurtl.hu

2022. június 29. 6:55

A török kormány eddig ellenezte a két ország csatlakozását, de a védelmi szövetség madridi csúcstalálkozóján sikerült megállapodásra jutniuk. 

Törökország kedden beleegyezett, hogy Finnország és Svédország csatlakozzon a Natóhoz, a védelmi szövetség madridi csúcstalálkozóján – közölte a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg hozzátette, hogy a két országot szerdán hivatalos is meghívják a Natóba, miután a három országnak sikerült megállapodásra jutnia több olyan kérdésben, ami miatt a török kormány eddig megakadályozta csatlakozásukat.

A kedden aláírt megállapodás értelmében a két skandináv ország vállalta, hogy megszüntetik a Törökország ellen bevezetett fegyvereladási embargójukat, valamint fellépnek azon náluk élő kurd menekültek ellen, akiket a török kormány terroristáknak tart, és támogatják Törökország harcát a kurd fegyveres szervezetek ellen.

Svédország és Finnország emellett beleegyezett abba, hogy módosítanak terrorellenes törvényeiken, míg a svéd kormány vállalta, hogy felgyorsítja a török kiadatási kérelmek elbírálását. Svédországban nagyjából százezer kurd menekült él, akik között olyanok is vannak, akiket a török kormány terroristáknak tart, és kiadatásukat kérte.

Gyors csatlakozás

A két ország májusban kérte felvételét a Natóba, az Ukrajna ellen indított orosz háborúra reagálva, mert fenyegetve érezték magukat Moszkvától. 


Eleinte úgy tűnt, hogy a bővítésbe gyorsan bele fognak egyezni a tagállamok, azonban Törökország egyedüliként ellenezte csatlakozásukat.  A kedden megszületett megállapodás után a török kormányfő hivatala kijelentette, hogy megkapták, amit akartak.

Ahogy arról az RTL Híradó kedden beszámolt, a két ország csatlakozási kérelme mellett új NATO-stratégiában állapodhatnak meg a védelmi szövetség tagállamai a madridi csúcstalálkozójukon. Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára az ülés előtt azt mondta: a NATO-nak egy veszedelmesebb világra kell felkészülnie, ezért az elrettentő és a védelemi képességek magasabb készenlétbe helyezéséről állapodhatnak meg.


Nyitókép: Egy lengyel katona a Nato lobogója előtt, egy Lengyelországban tartott hadgyakorlaton, 2015-ben. Fotó:  Sean Gallup/Getty Images

#Külföld#nato#finnország#svédország#törökország#kurdok#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk