Külföld

Oroszország atomháborúval fenyegetőzik, amiért Finnország közölte, csatlakoznának a NATO-hoz

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 13:40

Dmitrij Medvegyev nukleáris háború lehetőségét pendítette meg.

Finnország csütörtökön bejelentette: csatlakozni akarnak a NATO-hoz. A hírre Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára reagált újságírók előtt. A Sky News cikke szerint Peszkov arról beszélt, hogy a NATO-csatlakozás nem segíti Európa stabilitását és biztonságát, ez határozottan fenyegetést jelent Oroszország számára, és megtorló lépésekre kényszerül.

A külügyminisztérium szerint a NATO-csatlakozás célja az orosz határok felé történő terjeszkedés, hogy újabb szárnyat teremtsenek az ország katonai fenyegetésének. Peszkov hozzátette, hogy Finnország lépései a NATO-csatlakozás érdekében sajnálkozásra adnak okot, illetve szimmetrikus választ kényszerítenek ki. Oroszország kész a leghatározottabb választ adni minden olyan félnek, amely megpróbál beavatkozni Ukrajnában és akadályozni próbálja a különleges katonai műveletet, emelte ki a Kreml szóvivője. Oroszország várható lépéseivel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Minden azon múlik, hogyan fog kinézni ez a terjeszkedési folyamat a jövőben, milyen messzire mozdul el a katonai infrastruktúra, mennyivel közelebb kerülnek határainkhoz.”

A Sky News idézte Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi bizalmasát, Dmitrij Medvegyevet, aki figyelmeztette a Nyugatot: az Ukrajnának nyújtott növekvő katonai támogatás konfliktust robbant ki Oroszország és a NATO között.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke szerint egy ilyen konfliktus a NATO-val mindig magában hordozza annak a kockázatát, hogy egy teljes körű nukleáris háborúvá fajul.

„A NATO-országok fegyvereket pumpálnak Ukrajnába, csapatokat képeznek ki nyugati felszerelés használatára, zsoldosokat küldenek, és a szövetség országainak gyakorlatai a határaink közelében növelik a közvetlen és nyílt konfliktus valószínűségét a NATO és Oroszország között” - fogalmazott a Telegram-bejegyzésben.

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

 

 

 

#Külföld#nato#finnország#oroszország#svédország

Címlapról ajánljuk